.

Γερμανία: Για πρώτη φορά μηδενική επιδότηση της αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

Για πρώτη φορά, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Γερμανία προσέφερε ηλιακή ενέργεια σε διαγωνισμό κάτω από την τιμή διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η πρόσθετη επιδότηση αγοράς σύμφωνα με τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) δεν έπρεπε να καταβληθεί.
«Η συρρικνωθείσα πριμοδότηση αγοράς του EEG έχει επιδράσες. Η ολοκλήρωση της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργεί» δήλωσε ο Peter Röttgen, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE) στο Βερολίνο σύμφωνα με το PV Europe.

Μετά τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που είχαν μηδενική επιδότηση σε προσφορές τον Αύγουστο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που συμμετείχε σε δημοπρασία δεν έλαβε για πρώτη φορά χρήματα από το λογαριασμό EEG πέραν της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Το ηλιακό πάρκο 1,4 MW στο Wittstock (Βραδεμβούργο) έλαβε σύμβαση ύψους 5,42 σεντ / kWh στην προσφορά του περασμένου έτους.
Η αγοραία αξία για την ηλιακή ενέργεια, δηλαδή η τιμή διαπραγμάτευσης, ήταν 5.595 cent / kWh τον Αύγουστο.
Η επιδότηση στην αγορά του EEG δεν είναι σταθερή, αλλά καταβάλλεται μόνο εάν η τιμή προσφοράς που καθορίζεται από τον ανταγωνισμό είναι υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς σε μια προσφορά.
"Αναμένουμε ότι στο μέλλον όλο και περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς θα λειτουργήσουν χωρίς την πριμοδότηση της αγοράς", δήλωσε ο Röttgen.
Η ΒΕΕ βλέπει τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο περαιτέρω μειωμένο κόστος τους, στην αύξηση των τιμών των πιστοποιητικών CO2, στην ανάκαμψη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.
Αυτή η τάση θα ενισχυθεί στο μέλλον από τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα ", δήλωσε ο Röttgen.

"Αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις στο κόστος Fsubsidy λόγω των αυξανόμενων αγορών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", τόνισε ο Marco Nicolosi της Connect Energy Economics.
Τα δύο συστήματα συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι "έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα από ό, τι πιστεύαμε", δήλωσε ο Nicolosi.
Η επιτάχυνση της αγοράς της ηλεκτρονικής κινητικότητας θα οδηγούσε πιθανώς σε πρόσθετες σημαντικές ποσότητες με τη χρήση μπαταριών αυτοκινήτου για υπηρεσίες ευελιξίας.
Η Lotte Lehmbruck της Next Kraftwerke αναφέρθηκε στην αυξημένη σημασία της ενδοημερήσιας συναλλαγής και στη μειωμένη ζήτηση για εξισορρόπηση ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών.
Ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτικά επιθυμητή επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σχετική αναχρηματοδότηση των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.
Ο νόμος σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η επιδότηση της αγοράς να μειώνεται αυτόματα στο βαθμό που η αγοραία αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται και το κόστος μειώνεται, δήλωσε ο Röttgen.
Από την άποψη αυτή, είναι ένας απαραίτητος μηχανισμός για την προώθηση καινοτομιών.
«Η επιδότηση της κυμαινόμενης αγοράς αναλαμβάνει όλο και περισσότερο το ρόλο της προστασίας των κινδύνων», τόνισε ο Röttgen.
Αυτό συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, γεγονός που καθιστά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πολύ πιο αποδοτική από πλευράς κόστους.

Η ηλιακή βιομηχανία υποστηρίζει περαιτέρω μείωση του κόστους

«Η βιομηχανία υποστηρίζει τις προσφορές και περαιτέρω μειώσεις του κόστους, αν και μερικές φορές είναι επώδυνες», δήλωσε ο Röttgen.
«Αλλά τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς να ξεκινήσουν τις πρόσθετες προσφορές που συμφωνήθηκαν στον συνασπισμό της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης και να μην παρεμποδίζουν πλέον την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Μια μεταρρύθμιση των φόρων και των δασμών στον τομέα της ενέργειας είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία» συμπλήρωσε.


www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου