.

Πώληση λιγιτικών μονάδων ΔΕΗ: Έντονη κυβερνητική ανησυχία για την τύχη του διαγωνισμού

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει φθάσει η ανησυχία για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης των τριών λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων με εκπροσώπους υποψηφίων επενδυτών, με στόχο την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών με ένα τίμημα, ικανοποιητικό για τη ΔΕΗ.

Ας σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 7 Νοεμβρίου, μετά την παράταση του ενός μήνα που ενέκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των υποψηφίων και συγκεκριμένα της σύμπραξης της κινεζικής CEN Energy με τον όμιλο Κοπολούζου.

Ενεργό, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παραμένει και το ενδιαφέρον του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον τσεχικό όμιλο Seven, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά τους ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος εξ αρχής είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, παρότι συμμετείχε στην εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Βιοχάλκο εμφανίζεται μία αποστασιοποίηση από τον διαγωνισμό.

Ωστόσο, ο προβληματισμός, τα ερωτήματα και τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει σχεδόν όλοι οι κατ’ αρχήν ενδιαφερόμενοι, έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχείς στην ηγεσία της ΔΕΗ για την έκβαση του διαδικασίας, τόσον όσον αφορά στην κατάθεση τελικών προσφορών, όσο και για το ύψος του τιμήματος, εφόσον βέβαια υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές. Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και για τα δύο αυτά θέματα, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ζητήσει και έχει λάβει ενημέρωση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μανόλη Παναγιωτάκη.

Οσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες ειδικότερα, δηλαδή τις δύο υπό πώληση θυγατρικές της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι η βιωσιμότητά τους. Αλλωστε και τα αποτελέσματα, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΔΕΗ, όσον αφορά τις δύο θυγατρικές, με τις μεγάλες ζημίες, ύψους 332,2 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν. Επιπρόσθετα, σε εκκρεμότητα παραμένουν κρίσιμα ζητήματα για τους επενδυτές, όπως αν οι μονάδες θα πάρουν ή όχι τα λεγόμενα “λιγνιτικά ΑΔΙ” και για πόσο χρονικό διάστημα, πώς θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός, θέμα που σχετίζεται με την παράταση της διάρκειας ζωής του Αμυνταίου και της Καρδιάς και βέβαια το κόστος των ρύπων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ζητήματα που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές στις επαφές που είχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον κ. Παναγιωτάκη και τα άλλα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ είναι η δυνατότητα αξιολόγησης και περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εργαζόμενων, ειδικά στη Μεγαλόπολη από τους 1.300 ως και μόνον 400, καθώς και το πρόβλημα της τροφοδοσίας της μονάδας της Φλώρινας, λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία του λιντιτωρυχείου της Βεύης.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου