.

Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ ο Λάζαρος Σταθάκης - Παράταση ενός μηνός για την αποχώρηση των 220

Εκπλήξεις επεφύλασσε το χθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε τη παραίτησή του, το εκτελεστικό του μέλος, ο χημικός Λάζαρος Σταθάκης.
Ως αιτία για την απόφασή του ο κ. Σταθάκης προέβαλε την αντίθεσή του με τη κίνηση απορρόφησης από τη μητρική εταιρεία, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πειστεί από την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σταθάκης που είχε τοποθετηθεί στη ΔΕΗ, προερχόμενος από το χώρο της αγοράς, επεσήμανε ότι η κίνηση δεν είναι ορθά αιτιολογημένη, και ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της επιχείρησης, δηλαδή να διεισδύσει περαιτέρω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μπορεί και να τον δυσκολέψει.

Ο χημικός μηχανικός κ. Σταθάκης ήταν από τα στελέχη που δεν προέρχονταν μέσα από τη ΔΕΗ. Τη δεκαετία του 2000 είχε θητεύσει στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, είχε μακρά παρουσία στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, ενώ έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, και το 2015 είχε περάσει για οκτώ μήνες από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η απορρόφησή της εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ της ΔΕΗ, στη λογική ότι η κίνηση θεωρείται κρίσιμη για το πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey η ΔΕΗ θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2018 - 2022 με στόχο να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα δημοπρατηθεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ, περίπου 615MW.

Παράταση ενός μηνός για τους 220

Έτερο θέμα που απασχόλησε το χθεσινό ΔΣ αφορούσε στην εθελουσία έξοδο των 220, άνω των 60 ετών εργαζομενων, που έχουν θεμελιώσει όρια και ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά εντούτοις παραμένουν σε απασχόληση. Το αρχικό σχέδιο ήταν η εθελουσία να τεθεί σε εφαρμογή στις 31/12/2018, πήρε ωστόσο αναβολή για ένα μήνα και θα ξεκινήσει στις 31/1/2019, ακριβώς επειδή τον Ιανουάριο η ΔΕΗ ξεκινά ένα καινούργιο ασφαλιστικό πρόγραμμα για το προσωπικό. Κρίθηκε λοιπόν καλό, να ενταχθούν σε αυτό και οι 220 εργαζόμενοι.

Εφόσον δηλώσουν συμμετοχή στην εθελουσία, οι παραπάνω εργαζόμενοι, εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, έχουν και πρόταση για κίνητρο αποχώρησης ύψους 5.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν μόνο με την αποζημίωση που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι με το νόμο για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης άλλαξε και ο τρόπος αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων, και το ποσό έχει πλέον οριστεί στα 15.000 ευρώ.

Οι 220 προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το μισθολογικό κλιμάκιο και τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών και έχουν κλείσει σε ηλικία τα 60 χρόνια. Επίσης έχουν εντοπιστεί και εργαζόμενοι με απλές ειδικότητες και βρίσκονται σε ηλικία 62 ετών και άνω, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν και στελέχη άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το business plan της McKinsey για τη ΔΕΗ έχει υποδείξει την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 330 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση περίπου 4.100 εργαζομένων με την πλειοψηφία τους, 3.500 να προέρχονται από τις τάξεις του προσωπικού στις μονάδες και τα ορυχεία που πωλούνται.

Εκτός από το θέμα των 220 και την απορρόφηση της ΔΕΗΑΝ, το ΔΣ της ΔΕΗ έλαβε απόφαση και για την είσοδο της επιχείρησης στην αγορά φυσικού αερίου, με στόχο η κίνηση να υποκαταστήσει μέρος των απωλειών που προκύπτουν από την υποχρεωτική εκχώρηση μεριδίου αγοράς στο ρεύμα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου