.

Από μία κλωστή κρέμεται ο διαγωνισμός...

Συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, επί των διαφόρων αιτημάτων που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές φέρεται να διεξάγει η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια να διασώσει τον διαγωνισμό για την πώληση των τριών λιγντικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και να πετύχει όχι μόνον την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αλλά και ένα ικανοποιητικό τίμημα.


Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενδεχόμενη αποτυχία του διαγωνισμού θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ, πάντα υπάρχει ο φόβος, αν η ΔΕΗ αναγκαστεί να επαναπροκηρύξει τη διαδικασία, αυτή να μην αφορά μόνον λιγνιτικές μονάδες αλλά και υδροηλεκτρικά.

Ετσι, με ορίζοντα τη 15η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η νέα προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών μετά και τη δεύτερη παράταση που δόθηκε, στο τραπέζι έχουν αρχίσει να τίθενται, θέματα, στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ ήταν τελείως αρνητική στη προηγούμενη φάση, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της στα κέρδη και τις ζημιές των μονάδων που θα πουληθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω ζήτημα αποτελούσε αίτημα ορισμένων υποψηφίων, οι οποίοι φαίνεται να το συσχετίζουν με την την υποχρέωση του επενδυτή για τη διατήρηση ενός αριθμού εργαζομένων στη μονάδα για μία εξαετία, με βάση τους όρους της προκήρυξη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, στην πρόταση για συμμετοχή για 6 χρόνια στα κέρδη και τις ζημιές των μονάδων, η ΔΕΗ, που αρχικά είχε αρνηθεί την όποια συζήτηση, τώρα αντιπροτείνει συμμετοχή 10% για διάστημα δύο ετών.

Οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, εμφανίζουν ζημιές 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ στις υπό πώληση μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ως το τέλος της εξαετίας, οπότε λήγει η περίοδος της προστασίας, θα πρέπει να παραμείνουν 400-450 εργαζόμενοι.

Το ενδεχόμενο, της έστω και υπό όρους, συμμετοχής της ΔΕΗ στα κέρδη και τις ζημίες της μονάδας που θα πωληθεί είναι πάντως ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί σε συνεργασία μέ τους θεσμούς, όπως παρατηρούν έγκυρες πηγές, καθώς η αρχική συμφωνία με τους δανειστές απαγορεύει την όποια σχέση της ΔΕΗ με την μονάδα που θα πουληθεί.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου