.

Επιστολή Δήμου Κοζάνης για τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός, άγονου δυστυχώς, δημόσιου διαλόγου σχετικά με τη συνένωση των δυο τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας. Το όλο εγχείρημα δεν προχωρά, παρά και τις δικές μας προσπάθειες να δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες -με σεβασμό βέβαια στα θεσμικά μας όρια. Με προσωπική δημόσια παρέμβαση μου, στις 21/9/2-2018, αλλά και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 29-10-2018, εκφράστηκε η άποψη ότι η συνένωση είναι πλέον μονόδρομος και θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή. Να υπογραμμίσουμε ότι πολλοί τοπικοί φορείς έχουν, επίσης, εκφραστεί δημόσια υπέρ της συγχώνευσης, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο Δ. Μακεδονίας.


Η περιοχή μας στήριξε για χρόνια την ανάπτυξη της χώρας, με τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη, μεταβατική και δύσκολη συγκυρία για την ιστορία του τόπου. Η παρουσία ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα, βιώσιμη και αισιόδοξη προοπτική για την περιοχή μας.
Ο τόπος μας μαστίζεται από την ανεργία (ποσοστό πάνω από 30%), και πλήττεται από την φυγή των νέων ανθρώπων, γι’ αυτό και αγωνιούμε για το αύριο. Η συγχώνευση των δυο ιδρυμάτων κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία. Η αντίθετη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την περιοχή, ενώ θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία μελλοντικής εξέλιξης του τόπου.
Η περιοχή μας χρειάζεται ένα ίδρυμα που θα υπηρετεί με συνέπεια τον ρόλο του, συμβάλλοντας στην παιδεία της χώρας γενικότερα, και που μέσα από την εκπαιδευτική και ερευνητική του λειτουργία, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο βιώσιμο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται.
Κύριε Υπουργέ, επιθυμώ να σας εκφράσω την αγωνία μου για το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην περιοχή. Αναγνωρίζοντας τις θετικές σας προθέσεις, σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα και αποφασιστικά θετικές εξελίξεις για την περιοχή μας. Επειδή οι αποφάσεις που καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να λάβουν είναι ιστορικής σημασίας για τον τόπο, ευελπιστώ ότι θα σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.


Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος
Ελευθέριος Ιωαννίδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου