.

Τη θέσπιση κατώτατης τιμής CO2 υποστηρίζουν μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης

Δεκαέξι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η γαλλική ΕDF, η γερμανική E.ON και η δανέζικη Οrsted, προτείνουν την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο κατώτατης τιμής διοξειδίου του άνθρακα, ως μέσο για την επιτάχυνσης της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2.

«Η κατώτατη τιμή CO2 για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και μια ελάχιστη τιμολόγηση του CO2 στις μεταφορές και τα κτίρια μπορούν να επιφέρουν σημαντική πρόσθετη μείωση των εκπομπών CO2 και να επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων» σημειώνουν οι 16 εταιρίες σε σχετική ανακοίνωση τους.
Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε χθες (28/11), λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τη στρατηγική της για τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής CO2 και χώρες όπως η Πολωνία αντιδρούν λόγω του υψηλού κόστους.
Πάντως οι ενεργειακές εταιρίες που υπέγραψαν την πρόταση, υποστηρίζουν πως μια ελάχιστη τιμή CO2 θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον τομέα της ενέργειας από μια «ομάδα πρωτοπόρων», εμπνευσμένη από τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι εταιρίες Drax, EDF, EHPA, EnBW, Eneco, Enercon, Engie, E.On, Nordex, Acciona, Orsted, Simens Gamesa, SSE, Stiebel Eltron, Verbund και Vestas.
Σύμφωνα με την πρόταση τους η υιοθέτηση κατωφλίου τιμής CO2 πρέπει να συμπληρώνει το υφιστάμενο σύστημα εμπορίας ρύπων που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ώστε να δοθούν ισχυρά σήματα προκειμένου να προωθηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως αναφέρουν στο σχετικό κείμενο που εστάλη στην Κομισιόν, «τα προβλέψιμα και σταθερά σήματα για τις τιμές άνθρακα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να τονωθεί η λήψη, φιλικών προς το περιβάλλον, αποφάσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».

Μείωση εκπομπών στον κτιριακό και μεταφορικό τομέα

Με αυτή την έννοια, πιστεύουν ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών στις μεταφορές και τα κτίρια, τα οποία επί του παρόντος δεν καλύπτονται από το ETS, αν και καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κτίρια αντιπροσωπεύουν σήμερα το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, ενώ οι εκπομπές από τις μεταφορές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπονομεύοντας τις προσπάθειες αποσύνδεσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την οικονομική ανάπτυξη.
«Οι εκπομπές προέρχονται όλο και περισσότερο από τομείς που δεν καλύπτονται από το ETS», δήλωσε ο Johannes Teyssen, Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η Ευρώπη προς μια κατώτατη τιμή άνθρακα σε όλους τους τομείς κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πραγματικό κίνητρο για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την οικονομία και θα περιρίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων καυσίμων».
Μια ελάχιστη τιμή άνθρακα θα ενθάρρυνε επίσης τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου η Ευρώπη έχει ακόμα «τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό», δήλωσε ο Martin Neubert, Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted Offshore.
«Η τιμή του άνθρακα θα μειώσει την αστάθεια και την αβεβαιότητα για κάθε επενδυτή» ανέφερε.
Το κείμενο των εταιριών ενέργειας συνοδεύτηκε από μια έκθεση της FTI Consulting, η οποία καταδεικνύει πως είναι δυνατή μια ισχυρότερη πορεία προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας εάν περισσότερες χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Σύμφωνα με την έκθεση με την υιοθέτηση κατώτατης τιμής άνθρακα, οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% έως το 2030, ενώ οι συνολικές εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώνονται κατά 17%.
Επίσης η έκθεση υποστηρίζει ότι οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθούν μακροπρόθεσμα, γεγονός που διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ενβεργοβόρου βιομηχανίας.
Βραχυπρόθεσμα, οι πιθανές επιπτώσεις στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας μπορούν να μετριαστούν με κρατική χρηματοδότηση από τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται λόγω του κατωφλίου των τιμών του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου