.

ΔΕΗ: Εξετάζεται νέα μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων - Ζητάει και πάλι παράταση στο διαγωνισμό

Πρωτοβουλίες για περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης εξετάζει η ΔΕΗ η οποία επιμένει ταυτόχρονα στην ανάγκη να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα τουλάχιστον η προθεσμία υποβολής των προσφορών.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης υπογράμμισε πως δεν είναι ακριβές ότι οι μονάδες είναι ζημιογόνες σημειώνοντας πως τα οικονομικά τους αποτελέσματα είναι σχεδόν ισοσκελισμένα και ότι με την ευελιξία που θα χαρακτηρίζει το ιδιωτικό μάνατζμεντ οι μονάδες αυτές μπορούν εύκολα να γίνουν κερδοφόρες.
Επανέλαβε δε την πρόταση για παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών ως το Φεβρουάριο προκειμένου μέχρι τότε αφενός να έχει διευκρινιστεί το καθεστώς που θα διέπει την αποζημίωση των μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος (θέμα για το οποίο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και αφετέρου να οριστικοποιηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός από τον οποίο προκύπτει το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής που θα είναι αναγκαίο τα επόμενα χρόνια έως την σταδιακή μετάβαση σε μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών. Χωρίς αναβολή, τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος είτε για μειωμένη συμμετοχή είτε για μη ικανοποιητικό τίμημα. Εναλλακτικά και δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για το σχέδιο αποζημίωσης ισχύος μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες, θα μπορούσε να υπάρξει μία επιστολή από την Κομισιόν που θα βεβαίωνε ότι το σχέδιο είναι σε διαπραγμάτευση και πάντως δεν έχει απορριφθεί.
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε με έμφαση το αίτημα παράτασης του διαγωνισμού ως εύλογο, αναγκαίο και δίκαιο.
Εν τω μεταξύ το σχέδιο συμφωνίας μετόχων για την πώληση των μονάδων αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου