.

Σεμινάριο κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMYBEAR στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου LIFE AMYBEAR που αναπτύσσεται στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, με δράσεις του προγράμματος που στοχεύουν στη «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας».


Τηρώντας τις δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα του έργου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη συνδρομή του Δήμου Αμυνταίου, διοργανώνει τον 2ο επιμορφωτικό κύκλο κατάρτισης του προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας, το διήμερο 17 & 18 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμυνταίου στις 09:30 π.μ.

Στόχος της διοργάνωσης των κύκλων κατάρτισης – ο 1ος επιμορφωτικός κύκλος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017- είναι η εις βάθος απόκτηση τεχνογνωσίας του προσωπικού των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης σε ειδικές και συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, με θεωρητικές γνώσεις αλλά και επιτόπια επίσκεψη στο πεδίο εφαρμογής του έργου, για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς επιδείξεων μέσων, τεχνικών και αποτρεπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων.

Στις θεματικές ενότητες του προγράμματος κατάρτισης που αναμένεται να συζητηθούν, συγκαταλέγονται η παρουσίαση των μέχρι σήμερα περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας, πρακτικές-προβλήματα-λύσεις και η αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Οι επιμορφούμενοι του προγράμματος κατάρτισης προέρχονται από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των Διευθύνσεων Δασών Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, των Δασαρχείων Κοζάνης και Τσοτυλίου και του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών.



Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν επιστήμονες και ενδιαφερόμενοι από υπηρεσίες και φορείς της περιοχής που εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι εταίροι στο έργο LIFE AMYBEAR που ολοκληρώνεται στις 31/7/2020, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η εταιρεία «LEVER» Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο Δήμος Αμυνταίου και η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή & τη φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».







ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Τόπος Σεμιναρίου: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αμυνταίου, Κεντρική Πλατεία Αμυνταίου



Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 - Πρώτη ημέρα

09:30-10:00
Προσέλευση
10:00-10:30
Χαιρετισμοί
10:30-10:45
Το έργο LIFEAMYBEAR
(Ελισάβετ Παυλίδου  – LEVER AE).
10:45-11:15
Το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων - λύσεις : κυτίο πρώτων βοηθειών και λειτουργία ειδικά εκπαιδευμένων  μονάδων σκύλων – ανιχνευτών για την εξουδετέρωση των περιστατικών (Ντ. Τσοκανά- Πανμιο Θεσσαλίας/Καλλιστώ & Βικτώρια Σαράβια – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία).
11:15-11:45
Ερωτήσεις - συζήτηση
11:45-12:00
Διάλειμμα – καφές
12:00-14:00
Επίσκεψη στην περιοχή του έργου: επίδειξη εξιχνίασης δολώματος από εκπαιδευμένο σκύλο (Βικτώρια Σαράβια – ΕΟΕ)
14:00
Ελαφρύ Γεύμα - Λήξη πρώτης μέρας σεμιναρίου








Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018  - Δεύτερη ημέρα

10:00-10:30
Παρουσίαση των μέχρι σήμερα περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας που διαχειρίστηκε η ΟΑΕ στο πλαίσιο του έργου LIFE: πρακτικές – προβλήματα – λύσεις, διεθνείς αντίστοιχες πρακτικές (Γ.Μερτζάνης- «Καλλιστώ»)
10:30-12:00
Επίσκεψη στην περιοχή του έργου: επίδειξη του κιτύου πρώτων βοηθειών  αντιμετώπισης δηλητηρίασης σκύλων (Ντ. Τσοκανά – Καλλιστώ – Παν/μιο Θεσσαλίας).


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου