.

Το πλήρες πακέτο με τους όρους, τα κίνητρα, και τα "μπόνους" του SPA προκειμένου να προσέλθουν οι μνηστήρες των λιγνιτών

Τη σπουδή της ΔΕΗ για την επιτυχία του εγχειρήματος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η διάθεση υδροηλεκτρικών, δείχνει το περιεχόμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), το οποίο ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο.
Σε αυτό προβλέπονται τέσσερα βασικά κίνητρα, μέσω των οποίων η επιχείρηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα προς στους δύσπιστους επενδυτές ότι αν μη τι άλλο, κάνει ό,τι μπορεί για να "ισοφαρίσει" τις ζημιές των προς πώληση μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, είναι χαμηλότερες από τα νούμερα που ακούγονται, καθώς κυμαίνονται το τρίμηνο σε 4,5 εκατ για τη Μελίτη, και σε 3 εκατ για τη Μεγαλόπολη.


Το νέο στοιχείο της εξίσωσης, λέγεται εθελουσία έξοδος για τους συνολικά 1.248 εργαζόμενους των παραπάνω μονάδων, και φαίνεται πως είναι το τελευταίο “χαρτί” της ΔΕΗ στη προσπάθεια να τις καταστήσει πιο ελκυστικές, με τη σύμβαση του (Sales &Purchase Agreement- SPA) να περιγράφει σε αδρές γραμμές τέσσερα βασικά κίνητρα.
1. Εθελουσία έξοδο για τους συνολικά 1.248 εργαζόμενους, που ειδικά για τη Μεγαλόπολη θα αφορά ακόμη και όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρέχοντάς τους εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, και επιπλέον μπόνους 5.000 ευρώ.
2. Αποζημιώσεις μέσω λιγνιτικών ΑΔΙ για μια 6ετία, και σε τιμές μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ/ μεγαβάτ. Αν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν τη χαμηλή τιμή, το τίμημα των αγοραστών θα απομειωθεί ανάλογα.
3. Σταθερή τιμή για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται από τη ΔΕΗ η μονάδα της Μελίτης για όσο διάστημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα με τα ορυχεία της Φλώρινας.
4. Κατάργηση του τέλους λιγνίτη, ενός πάντως γνωστού εδώ και καιρό, και ήδη ψηφισμένου μέτρου από τη Βουλή.
Το ερώτημα επομένως είναι αν οι επενδυτές, που θα παραλάβουν από τη ΔΕΗ το SPA, θα κρίνουν κατά πόσο όλα τα παραπάνω επαρκούν για να καταστήσουν τις μονάδες βιώσιμες ή όχι, γεγονός που θα μάθουμε μόνο όταν θα έρθει η ώρα των προσφορών στις 7 Ιανουαρίου.
Σταχυολογώντας τα βασικότερα σημεία του SPA που ενέκρινε το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω κεφάλαια.
Εθελουσία με στόχο να παραμείνουν μόνο 600 άτομα
Στο σκέλος του προσωπικού που “καίει” τους επενδυτές, το κείμενο επισημαίνει ότι θα προκηρυχθεί εθελουσία έξοδος για τους εργαζόμενους των μονάδων της Μεγαλόπολης (1.017 άτομα σήμερα), και της Μελίτη (231), πέραν της δυνατότητας που ήδη παρέχει η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για μετακίνηση όσων το επιθυμούν σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
Κι αυτό καθώς εκτιμήθηκε ότι η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο μέτρο θα είναι πολύ περιορισμένη. Στη λογική λοιπόν αυτή παρέχεται η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου σε όσους από τους συνολικά 1.248 εργαζόμενους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εκτός της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, θα εισπράξουν και επιπλέον μπόνους 5.000 ευρώ.
Ειδικά όμως για το πολυπληθές προσωπικό της Μεγαλόπολης δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν συμμετοχή στην εθελουσία έξοδο, ακόμη και όσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ακόμη κι έτσι, εκτιμάται ότι δύσκολα θα καταστεί δυνατό να αποχωρήσουν συνολικά 648 άτομα, και να ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδιωτών για λειτουργία των μονάδων με μόλις 600 άτομα : Δηλαδή 120 στη Μελίτη (από 231 σήμερα), και 480 στη Μεγαλόπολη (από 1.017 σήμερα). Ο ιδανικός στόχος θα ήταν να μειωθεί συνολικά το προσωπικό των προς πώληση μονάδων, κατά 52% από τα σημερινά επίπεδα.
Χορήγηση για μια 6ετια ΑΔΙ, ύψους 35-40.000 ευρώ
Στο κείμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών επισημαίνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών πως θα δοθούν λιγνιτικά ΑΔΙ. Και συμπεριλαμβάνεται πίνακας του ΥΠΕΝ, ο οποίος αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση προς τις Βρυξέλλες αφορά τιμές μεταξύ 35.000-40.000 ευρω / μεγαβάτ, και για μια 6ετία.
Τονίζεται μάλιστα, ότι αν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν την τιμή των 35.000 ευρώ αντί για τα 40.000 ευρώ, τότε αντίστοιχα θα απομειωθεί και το τίμημα των επενδυτών. Το θέμα επομένως είναι αν η Κομισιόν θα εγκρίνει τα υψηλά ΑΔΙ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο ή θα εγκρίνει κάτι λιγότερο. Και αυτό το μέτρο, πάντως, είχε ζητηθεί από όλους τους επενδυτές. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους υπολογισμούς που παρουσιάστηκαν στο χθεσινό Δ.Σ της ΔΕΗ, τα ΑΔΙ που θα απολαμβάνουν Μεγαλόπολη και Μελίτη, θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 116 εκατ ευρώ.
Εξασφάλιση λιγνίτη σε σταθερή τιμή
Στο κείμενο περιλαμβάνεται η δέσμευση για εξασφάλιση των αγοραστών από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας, όπως έχει γράψει το “Energypress”. Σημειωτόν ότι απορρίφθηκε η πρόταση των επενδυτών να αναλάβει η ίδια η ΔΕΗ τη τροφοδοσία με καύσιμο της μονάδας της Μελίτη. Θα πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο αγοραστής, αφού το μόνο που θα του εξασφαλίσει η ΔΕΗ, είναι η σταθερή τιμή του καυσίμου.
Ρήτρες εφόσον δεν εφαρμοστεί η σύμβαση
Αν δεν καταστεί δυνατό να εφαρμοσθεί το SPA, με ευθύνη είτε του πωλητή, είτε των αγοραστών, τότε προβλέπονται ρήτρες. Αν υπαίτιος είναι ο επενδυτής, επειδή για παράδειγμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, τότε δεσμεύεται να πληρώσει στη ΔΕΗ ποσό 20 εκατ ευρώ. Αν πάλι την ευθύνη για τη μη εφαρμογή του, φέρει η ΔΕΗ (επειδή πχ δεν εξασφάλισε τις περιβαλλοντικές άδειες των μονάδων), τότε εκείνη θα καταβάλει στον επενδυτή 15 εκατ ευρώ. Τα ποσά των αποζημιώσεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν το 10% του τελικού τιμήματος.
Κόστος αποξήλωσης των μονάδων
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα γύρω από το κόστος αποξήλωσης των μονάδων όταν αυτές θα φτάσουν στο τέλος της διάρκειας της ζωής τους. Στη πράξη οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν, πως το συγκεκριμένο κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ της ΔΕΗ και του αγοραστή.
Καμία αναφορά σε μηχανισμό κατανομής ρίσκου, συμμετοχή ΔΕΗ στα ΑΔΙ
Τέλος, από το κείμενο του SPA έχει αφαιρεθεί ο περίφημος μηχανισμός κατανομής ρίσκου, δηλαδή η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ποσοστό 50%-50% στα κέρδη και τις ζημιές των πωλούμενων μονάδων για μια διετία. Αναμενόμενο καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης από τις Βρυξέλλες, οι οποίες και είχαν θεωρήσει ότι αυτή δεν συνάδει με το δίκαιο περί ανταγωνισμού, αλλά και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας, για μη συμμετοχή της ΔΕΗ, με τον οιονδήποτε τρόπο, στις πωλούμενες μονάδες. Επίσης δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο, καμία αναφορά στη πρόβλεψη συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 30% στα έσοδα από τα ΑΔΙ που θα εισπράττουν οι συγκεκριμένες μονάδες τα επόμενα χρόνια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου