.

Wartsila: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει 58% στις ΑΠΕ ως το 2030 μέσω πιο ευέλικτων μονάδων

Μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με καλύτερη χρήση της ευελιξίας υπόσχεται για τη χώρα μας το μοντέλο που έχει αναπτύξει η φινλανδική Wartsila.
Σε σχετική παρουσίαση που έγινε χθες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποί της ανέλυσαν το σύγχρονο μοντέλο της, το οποίο όπως τόνισαν, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αγορές ανά την υφήλιο και λαμβάνει υπόψη εκτός από παραδοσιακούς παράγοντες, και δυναμικές παραμέτρους που αφορούν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει έναν καλύτερο σχεδιασμό του ενεργειακού μείγματος και της μελλοντικής παραγωγής, στον άξονα της ευελιξίας, η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ΑΠΕ το 2030 και ακόμα παραπέρα.

Η Wartsila έκανε παράλληλα μια σύγκριση των προβλέψεων του ενεργειακού σχεδιασμού για το ενεργειακό μείγμα της επόμενης δεκαετίας και το πως διαμορφώνεται το μείγμα αν εφαρμοστεί το δικό της μοντέλο. Το συμπέρασμα είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση οι ΑΠΕ αναπτύσσονται πολύ περισσότερο ως το 2030 και ο άνθρακας εγκαταλείπεται λίγο νωρίτερα.

Η εταιρεία εκτιμά ότι είναι εφικτή μια αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ ακόμα και στο 58% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030 με ένα κόστος χαμηλότερο κατά 15% στα 62,5 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι 73,1 ευρώ του τωρινού μοντέλου. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε βάθος δεκαετίας σε 2,7 δις. ευρώ, όπως τονίστηκε.

Βασικό στοιχείο στο μοντέλο της Wartsila είναι η χρήση πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το γεγονός αυτό θα προσφέρει ενισχυμένη ευελιξία ώστε να εγκατασταθούν ακόμα περισσότερες ΑΠΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία προειδοποιεί ότι δίχως επαρκείς ευέλικτες μονάδες, το 40% της αιολικής παραγωγής ενδέχεται να πηγαίνει χαμένο.

Από την πλευρά της, η Wartsila φιλοδοξεί να ενισχύσει τη χώρα μας στην προσπάθειά της παρέχοντας αυτά τα ανεπτυγμένα αναλυτικά εργαλεία για χρήση τόσο στο διασυνδεδμένο σύστημα, όσο και στα νησιά.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου