.

Λάζαρος Μαλούτας: Οικόπεδα Ποντοκώμης

Μοιράζονται σήμερα τα οικόπεδα, που βρίσκονται στη θέση εγκατάστασης του νέου οικισμού της Ποντοκώμης, στην περιοχή της ΖΕΠ, στο δρόμο προς τον Άργιλο, στους δικαιούχους.
Το γεγονός από μόνο του αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα σημαντικό βήμα στη μακρά διαδικασία της μετεγκατάστασης του οικισμού, μιας μετεγκατάστασης που δίνει τη δυνατότητα στους Ποντοκωμίτες και τους απογόνους τους, να ζήσουν σε ένα νέο χώρο κάτω από πολύ καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το γεγονός βέβαια της μετεγκατάστασης αποτελεί και ένα σημαντικό αναπτυξιακό γεγονός γιατί σε μια περιοχή με σχεδόν μηδενισμένη την οικοδομική δραστηριότητα πρόκειται να κατασκευαστούν εκατοντάδες νέες κατοικίες δημιουργώντας θετικές προοπτικές οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης.
Πότε όμως θα μπορέσει το όνειρο της μετεγκατάστασης να γίνει πραγματικότητα, πότε οι Ποντοκωμίτες θα κτίσουν τα σπίτια τους, όταν:
• Δεν υπάρχει ορατό χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το μοναδικό έργο που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο χώρο του νέου οικισμού, αυτό της διάνοιξης της σκάφης της οδοποιίας συμβατικού αντικειμένου χαμηλότερου του 1 εκ. ευρώ.
• Λείπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής που θα καταστήσουν τον νέο οικισμό ικανό να φιλοξενήσει ανθρώπους και σπίτια: ύδρευση, αποχέτευση, τηλεθέρμανση, δρόμοι και πεζοδρόμια, έργα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δημόσιες κοινωφελείς υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι, κ.α.

• Οι οικονομικοί πόροι που είναι αναγκαίοι για τα παραπάνω έργα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι σαφές που θα βρεθούν δεδομένου ότι από την απαλλοτρίωση των δημόσιων υποδομών της Ποντοκώμης δεν μπήκε στα ταμεία του Δήμου ούτε 1 ευρώ ακόμη, ενώ και το υπόλοιπο του τοπικού πόρου στο ταμείο του δήμου είναι μηδέν.
Τα παραπάνω δεδομένα προδιαγράφουν τη μακρά πορεία που απαιτείται μέχρι τη στιγμή που θα κατασκευαστεί και θα κατοικηθεί η πρώτη κατοικία στο νέο οικισμό.
Σημαντικό και αναγκαίο βήμα λοιπόν η διανομή των οικοπέδων, προφανής βέβαια η σκοπιμότητα που υπηρετεί, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή των έργων υποδομής καθώς είναι αβέβαιο και απροσδιόριστο το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των πυλώνων και της υλοποίησης των υποδομών του νέου οικισμού.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου