.

Κομισιόν: Με το βλέμμα στον ανταγωνισμό εγκαινιάζει κονδύλι 10 δις ευρώ για την προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μια σειρά τομείς εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.


Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε δήλωσε ότι «σε λιγότερο από τρεις μήνες από την υιοθέτηση της στρατηγικής για μια Ευρώπη ουδέτερη από άνθρακα μέχρι το 2050, κινητοποιούμε πόρους για το σκοπό αυτό. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια μοντέρνα, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη, σε ευθυγράμμιση με την συμφωνία του Παρισιού, οικονομία για όλους τους Ευρωπαίους. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών σε βιομηχανική κλίμακα».

Πρόσθεσε δε, πως το επενδυτικό πακέτο της ΕΕ επικεντρώνει κυρίως στο να φέρει στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες με εφαρμογή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στη δέσμευση, αποθήκευση και χρήση εκπομπών άνθρακα, στον τομέα των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Ταυτόχρονα, βασική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των ανταγωνιστών της, ηγεμονεύοντας στον τομέα της ενεργειακής καινοτομίας, προχωρώντας ταυτόχρονα στην εξαγωγή βιώσιμων προϊόντων και τεχνολογίας καθώς και επιχειρηματικών λύσεων.

Ο πρώτος γύρος υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πρόκειται να εγκαινιαστεί το 2020, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι το 2030, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου