.

Δεύτερη ευκαιρία στην Αθήνα δίνουν οι Βρυξέλλες για τους λιγνίτες, εντός εβδομάδας η ελληνική πρόταση στη DG Comp

Ζήτημα ημερών θεωρείται η αποστολή στις Βρυξέλλες της ελληνικής πρότασης για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκη, τοποθετείται εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος είναι η Ελλάδα να συμμορφωθεί το συντομότερο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, χθες επικρατούσε ένα κλίμα συνεχών συσκέψεων στο ΥΠΕΝ και επαφών με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη DG Comp, προφανώς έπειτα από συνεννόηση μαζί της, και θα περιλαμβάνει όλα τα σενάρια στα οποία έχει αναφερθεί το "Energypress".

Στο ερώτημα, ποιος φορέας θα αναλάβει αυτή τη φορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, πηγές του ΥΠΕΝ, αφήνουν τα πάντα ανοικτά, όπως δηλαδή το να επιλεγεί ένας χρηματοοικονομικός οίκος ή σύμβουλος που θα οριστεί από τις Βρυξέλλες, και όχι από την ελληνική πλευρά. Η πρακτική αυτή εξάλλου είναι συνηθισμένη σε διαγωνισμούς που διενεργούνται υπό την επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
Είναι προφανές ότι το κλίμα επίσπευσης που μεταφέρουν οι παραπάνω πηγές, σχετίζεται με τη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, όλα τα προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει έως το EuroWorking Group της 28ης Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί η επιστροφή του 1 δισ. ευρώ.
Στο ΥΠΕΝ θέλουν να καταλήξουν άμεσα με τη Κομισιόν σε μια συμφωνία για τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας ως προς τους λιγνίτες, προκειμένου να μπει το "τσεκ" των δανειστών και σε αυτό κουτάκι των εκκρεμοτήτων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Το πως και πότε ακριβώς, θα τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο που θα συμφωνηθεί, όπως και το τι θα συμβεί αν ο διαγωνισμός αποτύχει ξανά, δεν είναι της παρούσης, πολλώ δε μάλλον όταν ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, ίσως την απάντηση χρειασθεί να δώσει η επόμενη κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει τεθεί από τη DG Comp, θέμα συνολικής αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, όπως η προβληματική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, η έρευνα για τυχόν κατάχρηση από τη τελευταία της δεσπόζουσας θέσης που έχει στα υδροηλεκτρικά, κ.ό.κ. Το μόνο που συζητείται στη παρούσα φάση, αφορά στην εξεύρεση τρόπων γύρω από το πως θα πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες.
Στην ουσία, η DG Comp φαίνεται να θέλει να δώσει στην ελληνική πλευρά μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να ξεμπερδέψει με το πονοκέφαλο της καταδίκης της από το Ευρωδικαστήριο για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Στη λογική αυτή, τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής :
Το πρώτο, αφορά στη συνέχιση της ίδιας διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά με προσαρμογές στους όρους, δηλαδή να ικανοποιηθούν αρκετά από τα αιτήματα που είχαν θέσει οι συμμετέχοντες επενδυτές. Τετοια ήταν η μείωση κατά 50% του προσωπικού των συνολικά 1.250 εργαζόμενων των προς πώληση μονάδων, αλλά και η βελτίωση του κόστους προμήθειας λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτη στη Φλώρινα μέσω καλύτερης συμφωνίας με το ορυχείο της Αχλάδας.
Το δεύτερο σενάριο αφορά στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με νέους όρους και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτόν και νέοι παίκτες, γεγονός που φαίνεται να προτιμάται από τη ΔΕΗ, καθώς εκτιμά ότι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αυξάνουν τις προοπτικές του εγχειρήματος. Σε αυτό το δεύτερο σχέδιο ταιριάζει απ’ ότι φαίνεται, ο ορισμός από τη DG Comp ενός τρίτου φορέα που θα αναλάβει να διενεργήσει το διαγωνισμό.
Σ μια τέτοια πάντως περίπτωση, ο εν λόγω φορέας θα είναι διαφορετικός από τον "θεματοφύλακα παρακολούθησης" του διαγωνισμού (Monitoring Trustee), δηλαδή την KPMG που είχε αναλάβει για λογαριασμό της Κομισιόν να παρακολουθεί τη διαδικασία.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου