.

Επιμελητήριο Κοζάνης: Με επιτυχία η έναρξη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων»

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου ενέργειας με τίτλο: «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», το Σάββατο 22 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο - ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Το «παρών» στο διεθνές συνέδριο έδωσαν καταξιωμένοι καθηγητές και ερευνητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα των χωρών, Ελλάδας Ισραήλ και Κύπρου με σημαντικό επιστημονικό έργο στον τομέα των υδρογονανθράκων, στελέχη εθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υδρογονανθράκων, (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) όπως επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ενώ υπάρχει και εκπροσώπηση των Πρεσβειών Κύπρου και Ισραήλ, και βέβαια του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητήριου
Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, επεσήμανε πως «Η Ενέργεια αποτελεί καθοριστικό παράγοντα χάραξης πολιτικής, σύναψης διεθνών σχέσεων, οικονομικής ανάπτυξης και εξελίξεων σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η συζήτηση περί ενεργειακών θεμάτων αφορά συνήθως τη λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στην περιοχή τα τελευταία 60 περίπου έτη. (…)Από την άλλη πλευρά, οι ευκαιρίες που προσφέρουν πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές προς στις τοπικές κοινωνίες, είναι πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο για τη Δυτική Μακεδονία.(…) Το Επιμελητήριο και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να έχουν σημαίνοντα ρόλο στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των τοπικών φορέων. Τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς έρευνας και τεχνολογίας, τοπικές κοινότητες και φυσικά επιμελητήρια και τοπικές επιχειρήσεις. Ως, Επιμελητήριο έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα με την εκπόνηση μελετών στρατηγικού χαρακτήρα και την υποστήριξη εκδηλώσεων διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, όπως η σημερινή. Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» είναι μια άριστη ευκαιρία διαλόγου σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τις κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει να έχει υπόψη η τοπική οικονομία.».
Με τη σειρά του ο του ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, επεσήμανε πως «Οι υδρογονάνθρακες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας. Η δημιουργία ενός ενεργειακού άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ θα πρέπει να αποτελεί στόχο όχι μόνο για το επιμελητήριο αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα.(…)Στόχο του συνεδρίου αποτελεί η προβολή και ανάδειξη επιστημονικών εργασιών στην τεχνολογία των υδρογονανθράκων, η παρουσίαση εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και η οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με αντικείμενο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ώστε η όσμωση αυτή, μεταξύ ακαδημαϊκής και εμποροβιομηχανικής κοινότητας, να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο 22 Μαρτίου 2019. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου