.

Καταδικαστική απόφαση για τα στελέχη της ΔΕΗ στην υπόθεση του Εξασθενούς Χρωμίου. Σε προσωρινή λειτουργία εως τις 8 Μαρτίου ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με απόφαση Παναγιωτάκη. Το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει την τύχη του σταθμού

Την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στελεχών της ΔΕΗ στα ορυχεία της περιοχής και την απαλλαγή του ενός εξ αυτών, αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αναφορικά με την υπόθεση της μόλυνσης των νερών τεσσάρων χωριών της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο.


Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλλε στους δύο πρώην διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου την ποινή φυλάκισης των 18 μηνών, στον τρίτο κατηγορούμενο που έμεινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην θέση του διευθυντή του ίδιου ορυχείου την ποινή των 8 μηνών και στο τέταρτο κατηγορούμενο που η θητεία του δεν εμπλέκεται σχεδόν καθόλου με την επίμαχη περίοδο δημιουργίας προβλήματος στις πηγές των νερών των τεσσάρων χωριών αποφάσισε την απαλλαγή του. Το δικαστήριο μετά από αίτημα της υπεράσπισης αναγνώρισε τα ελαφρυντικά στα πρόσωπα των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα και κατά την αγόρευση του ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή μόνο του ενός εκ των τριών κατηγορουμένων ο οποίος ήταν διευθυντής στο ορυχείο την περίοδο που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν περιβαλλοντικές αποκλίσεις από την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που η διεύθυνση ορυχείου έπρεπε να τηρεί.

Από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης και η πολύκροτη υπόθεση θα μεταφερθεί στην έδρα του Εφετείου δυτικής Μακεδονίας.

Το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης βρέθηκε μετά από τυπικό έλεγχο που διενέργησε το 2012 η ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η απόφαση του δικαστηριου θέτει σε δοκιμασία την λειτουργία του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της χωρας του Αγ. Δημητρίουυ και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πριν απο λίγο με προσωπική απόφαση του Διευθύνοντος της ΔΕΗ ο σταθμός θα λειτουργήσει μεχρι τις 8 Μαρτίου και το θεμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης οπου θα κριθεί το μέλλον του Σταθμού.

Το vetonews με παλιότερο δημοσίευμα είχε αποκαλύψει οτι τυχόν καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του εξασθενούς Χρωμίου θα έθετε σε ομηρία τον μεγαλύτερο Ατμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας και κατ'επεκταση την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης που θερμένει την πόλη,

Γράφαμε στις 12 Νοεμβρίου 2018 για τις επιπτώσεις μιας καταδικαστικής απόφασης σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης της τέφρας, όπου στελέχη της επιχείρησης επεσήμαναν ότι είναι πιθανό σε πρώτη φάση, "κανένας διευθυντής στο Νότιο πεδίο σημερινός η αυριανός δεν θα ρισκάρει να παραλαμβάνει την τέφρα του Αγ. Δημητρίου για να την αποθέσει στα εδάφη του ορυχείου. Ο λόγος είναι ότι κανένας δεν θα θελήσει να κάνει το ίδιο με τους προηγούμενους συναδέλφους του, γιατί εάν για στους πρώτους πιθανώς να αναγνωρίστηκε η αμέλεια των πράξεων τους σε ότι αφορά την διαχείριση της τέφρας, στους τωρινούς η μελλοντικούς δεν θα υπάρχει αυτό το ελαφρυντικό σε περίπτωση εκ νέου δικαστικής προσφυγής. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο σταθμός του Αγ . Δημητρίου με 5 μονάδες ισχύος 1600 MW - που θεωρείται ο μεγαλύτερος στην χώρα -μην μπορώντας να αποθέσει την τέφρα του μετά την παρέλευση 48 ωρών να μειώσει φορτίο και να αναγκαστεί σταματήσει την λειτουργία του. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου δε φαντάζουν απίθανες και δεν είναι εξωπραγματικές."

Πηγη: vetonews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου