.

Έτσι θα γίνει η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτών - Το χρονοδιάγραμμα και οι επαφές - Οι αιχμές και οι ισορροπίες

Πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποιείται σήμερα από τη ΔΕΗ για το νέο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης
.
Στη διαδικασία η ΔΕΗ προσβλέπει στη συμμετοχή τόσο των επενδυτών που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία όσο και σε νέους και ήδη ο Μ. Παναγιωτάκης έχει εξασφαλίσει την προσοχή 2 κινεζικών εταιρειών (China Energy και CMEC) στο ταξίδι αστραπή που έκανε στην Κίνα, μίας ρωσικής εταιρείας αλλά και μιας αμερικανικής. Περιμένουμε όλους τους συμμετέχοντες της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και νέους. Θα τους καλέσουμε όλους και τη Βιοχάλκο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Παναγιωτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές με τη DGCOMP. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις και αλλαγές σε παραμέτρους του διαγωνισμού που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η διαδικασία του διαγωνισμού πάντως καθορίστηκε με την πλήρη συνεργασία των αρχών της Κομισιόν και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος τη ΔΕΗ υπήρξε αλλαγή στην τροπολογία, αφού η ελληνική πλευρά είχε ετοιμάσει άλλη που περιλάμβανε μηχανισμό αντιστάθμισης. Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Energypress από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, έγινε και με αιχμές προς την πλευρά των Τσέχων της Seven Energy, αφού όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι εκπλήρωσε την επιθυμία των επενδυτών ώστε να μπει στον διαγωνισμό ρήτρα επιμερισμού ζημιών, ωστόσο ο όρος αυτός απορρίφθηκε από την Κομισιόν για λόγους ανταγωνισμού.
Σε σχέση με το νέο διαγωνισμό, με βάση την χθεσινή τροπολογία η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του διαγωνισμού, υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει νέα αποτίμηση για τα πωλούμενα πάγια.
Ο κ. Παναγιωτάκης επέμεινε πάντως ότι δεν ευθυνόταν η αποτίμηση για την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού. Η προηγούμενη αποτίμηση δεν ήταν “πέτσινη”, μελετάται αναλυτικά από την Κομισιόν, ωστόσο οι προβλέψεις της ήταν λογικές (IRR 10,7%, κόστος λιγνίτη 28,5 ευρώ ο τόνος, κόστος διοξειδίων και συμμετοχή των μονάδων με βάση τα μοντέλα για τους ρύπους και τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ) είπε. Πρόσθεσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη άλλες συναλλαγές καθώς μέχρι πρόσφατα είχε γίνει μόνο μία τέτοια πώληση στην ΕΕ (Vattenfal, EPH) για την οποία ζητήθηκαν πληροφορίες, που όμως δεν ήταν διαθέσιμες.
Ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε διότι ,όπως αναφερόταν και στην πρόσφατη επιστολή προς την Κομισιόν, διενεργήθηκε σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, υπήρχε ανασφάλεια λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες όπως πχ με το λιγνίτη και το ορυχείο της Μελίτης. Μία σοβαρή προσφορά θα μας έβαζε σε δυσκολία, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή που θα γίνει απόσβεση σε ένα χρόνο, είμαστε επιχείρηση, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Για τη νέα διαδικασία ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι έχουν λυθεί και επίκειται η επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων και δημιουργείται νέα προοπτική επιτυχίας. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Πρώτον η ολοκλήρωση της εθελούσιας και της μείωσης του προσωπικού, δεύτερον το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ΕΣΕΚ, τρίτον το prenotification για τα ΑΔΙ και τέταρτον οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ορυχείο της Αχλάδας.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού έχει ως εξής:
Σήμερα δημοσιοποιείται η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όσοι συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση, που θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν. Πιθανοί νέοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού ενώ θα υπογράψουν και NDA (non disclosure agreement) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.
20 ημέρες έως 1 μήνα, θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA).
1 εβδομάδα μετά θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες το οριστικό SPA.
1 εβδομάδα περιθώριο θα δοθεί για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών
5 έως 8 Μαΐου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή

Aκολουθεί η έκτακτη ΓΣ και η έγκριση από τη βουλή προκειμένου να περάσουν οι μονάδες στον έλεγχο των νέων ιδιοκτητών
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου