.

Οι τράπεζες μπλοκάρουν την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική – Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι

Η απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Νοεμβρίου 2018, για συγχώνευση με απορρόφηση από τη ΔΕΗ της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΔEΗ Ανανεώσιμες, προέβλεπε ρητά ως ημερομηνία Ισολογισμού Μετασχηματισμού, την 31 Δεκεμβρίου 2018.


Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, η απορρόφηση δεν έχει πραγματοποιηθεί και ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, είναι ότι οι τράπεζες που δανείζουν τη ΔΕΗ έχουν μπλοκάρει τη διαδικασία.

Φαίνεται μάλιστα ότι από την πρώτη στιγμή οι δανειστές της ΔΕΗ έθεσαν τέτοιο θέμα, καθώς θεωρούν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ως ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που έχει οικονομική υγεία και υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα, τις μετοχές του οποίου θέλουν να έχουν ως εγγύηση των δανείων.

Είναι άγνωστο εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι μετοχές της εταιρείας έχουν ήδη ενεχυριαστεί στις τράπεζες κατά τη διαδικασία εξασφάλισης του πρόσφατου δανείου των 200 εκατ.ευρώ που είχε απόλυτη ανάγκη η ΔΕΗ για να αποπληρώσει το ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η αυτόνομη ύπαρξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί όρο που έχουν θέσει οι δανειστές.

Οι εργαζόμενοι

Παρά το «μπλόκο» των τραπεζών και την αδυναμία υλοποίησης του σχεδίου για απορρόφηση της θυγατρικής της, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωράει στο νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών της στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, η οποία θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά έχουν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα κάλυψής τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι προχωρούν, για πρώτη φορά, σε κινητοποιήσεις, ξεκινώντας σήμερα με στάση εργασίας και προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν με απεργίες.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι, με την απορρόφηση, θα ενταχθούν στο καθεστώς των υπόλοιπων εργαζόμενων της ΔΕΗ. Τώρα βλέπουν, αφενός μεν την απορρόφηση να μην προχωράει, αφετέρου να αποκλείονται από τη στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΗ που θα έχουν την ευθύνη των ΑΠΕ.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από το θέμα της απορρόφησης της θυγατρικής, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνει η ΔΕΗ για να υλοποιήσει το σχεδιασμό που επανειλημμένα έχει παρουσιάσει ο κ. Παναγιωτάκης, για στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ό,τι ήταν ο λιγνίτης για τη ΔΕΗ τις προηγούμενες δεκαετίες θα είναι τώρα οι ΑΠΕ έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιχείρησης).

Στο ερώτημα αυτό οι απαντήσεις μέχρι τώρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές, καθώς δεν έχουν υπάρξει κινήσεις που να σηματοδοτούν τις φιλόδοξες εξαγγελίες για ταχεία ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ.

Τα σχόλια μάλιστα που επισημαίνουν την καθυστέρηση της ΔΕΗ βρήκαν εύφορο έδαφος μετά την πρόσφατη αποτυχία της επιχείρησης να «περάσει» από το μεικτό διαγωνισμό, το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία. Όπως φαίνεται και από τα επίσημα αποτελέσματα που έβγαλε χθες η ΡΑΕ, η προσφορά της ΔΕΗ δεν κατέβηκε κάτω από τα 58 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν άλλα έργα έδωσαν χαμηλότερες προσφορές και κέρδισαν το διαγωνισμό, παρότι έχουν μεγαλύτερο κόστος (πληρώνουν για τα εδάφη, είναι μακριά από το δίκτυο, έχουν μικρότερο μέγεθος κ.λπ.)

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου