.

Αφιέρωμα των Financial Times στο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδας

Στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Ελλάδας και τον κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της διαχρονικά ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης, αναφέρονται με αφιέρωμά τους οι Financial Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γεωγραφία της χώρας την καθιστά κατ’ εξοχήν περιοχή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει τα σχέδια για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.


«Σήμερα, η Ελλάδα έχει φιλοδοξίες να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Η γεωγραφία και το κλίμα της υποδηλώνουν πολλές δυνατότητες για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας: άφθονη ηλιοφάνεια, οροσειρές και μια τεράστια ακτογραμμή με χιλιάδες νησιά, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ηλιακή και αιολική ενέργεια», σημειώνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, το άρθρο αναφέρει ότι η χώρα προσβλέπει σε περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου, βασιζόμενη στην παραγωγή που ξεκίνησε το 1981 στον Πρίνο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι χώρα αποτελεί επίσης σημείο σύγκλισης για διάφορα τμήματα περιφερειακών ενεργειακών υποδομών. Μεταξύ των σχεδίων, ο πιο προηγμένος είναι ο αγωγός TAP, ένα πρότζεκτ ύψους 4,5 δις ευρώ, ο οποίος από το 2020 θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας στην Αλβανία και την Ιταλία. Το έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Southern Gas Corridor με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Το έργο μας – που συνδέει μια νέα πηγή φυσικού αερίου με ευρωπαϊκά δίκτυα – αποτελεί σημαντικό παράγονται προκειμένου η Ελλάδα να γίνει διεθνής κόμβος», λέει η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, υπεύθυνη για την Ελλάδα. Ο αγωγός μήκους 880 χλμ. θα έχει ετήσια δυναμικότητα 10 δις κυβικά μέτρα, εκ των οποίων η Ελλάδα αναμένεται να πάρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Ρεβυθούσα, σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αθήνα που ανήκει στην πρόσφατα ιδιωτικοποιημένη εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, είναι ένας σημαντικός σταθμός για τα Βαλκάνια. Φέτος «η βελόνα θα αρχίσει να κινείται», ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση του σταθμού, υποστηρίζει ο Φερνάντο Καλίγκας Καστιέλα, μέλος του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη αξία στην Ελλάδα – έχει ακόμα πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί», προσθέτει.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η Exxon και η Total ξεκινούν έρευνες στην Κρήτη ενώ στα σκαριά είναι ο αγωγός αερίου East Med στην κατασκευή του οποίου εκτός από την Ελλάδα εμπλέκονται και η Κύπρος και το Ισραήλ.

«Ένας τέτοιος αγωγός θα μπορούσε ανοίξει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για όλους στην περιοχή», λέει ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean.

Ωστόσο, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται «μία ή δύο επιτυχίες» για να προσελκύσει περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις. «Είμαστε ακόμα ο μοναδικός παραγωγός στην Ελλάδα», λέει. Ο Ρήγας πιστεύει ότι οι πολιτικοί αποθάρρυναν τις ξένες εταιρείες με την κριτική τους στον κλάδο. «Αυτό δεν βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Για να δημιουργήσετε μια βιομηχανία χρειάζεστε περισσότερους παίκτες. Θέλουμε η χώρα να δημιουργήσει το κατάλληλο σταθερό περιβάλλον.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες να έρχονται στη χώρα, αλλά για να τους κρατήσουμε, οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και συνέπεια στα μηνύματά τους».

Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές, ο Άγιος Γεώργιος περιγράφεται από τον ιδιοκτήτη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως το πρώτο παραλιακό αιολικό πάρκο της Ελλάδας με «υπεράκτια χαρακτηριστικά» – και η διαδρομή 10 λεπτών με το ελικόπτερο για να φτάσει σε αυτό καθιστά σαφές γιατί.

Το στενό, απότομο και άγριο νησί ξεπηδά από το Αιγαίο. Κατά μήκος της ράχης του, οι λεπίδες των 55 μέτρων γυρνούν γρήγορα στις 23 ανεμογεννήτριες. Ο άνεμος εδώ είναι πολύ πιο έντονος από ότι στην ηπειρωτική χώρα, η οποία είναι ορατή 20 χμ. μακριά.

Ο Ιωάννης Κουρής, ένα από τα στελέχη της ΤΕΡΝΑ που βοήθησε στην ίδρυση του αιολικού πάρκου, αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας: είναι κοντά στην ακτή, ακατοίκητη και έχει πολύ άνεμο, ο οποίος χτυπά από το βορρά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους καθιστώντας τον προσανατολισμό του Αγίου Γεωργίου ιδανικό για την αιολική ενέργεια.

Το αιολικό πάρκο 73MW στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ και λειτούργησε 2017, παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα κάθε χρόνο για 40.000 νοικοκυριά. Η ΤΕΡΝΑ εξακολουθεί να επενδύει και συνολικά διαθέτει 536MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα (η χώρα έχει συνολικά 2.860 MW, που παράγει 6.300 GWh ετησίως).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου