.

Σε ολιγόμηνη παύση λειτουργίας οδεύει το Ορυχείο Καρδιάς εντός του καλοκαιριού – Μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα ορυχεία

Σε προσωρινή παύση λειτουργίας οδηγείται το Ορυχείο Καρδιάς μέσα στο καλοκαίρι, λόγω αναπάντεχων προβλημάτων που συνάντησε η εκσκαφή – εξόρυξη λιγνίτη στο μέτωπο εξόρυξης προς την Ποντοκώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» που αποκαλύπτει το θέμα, οι εργαζόμενοι σε βάρδια στο Ορυχείο Καρδιάς ενημερώνονται ότι το ορυχείο θα κλείσει για κάποιο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι, πιθανόν για δύο -τρεις μήνες, οπότε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλα ορυχεία της περιοχής, και συγκεκριμένα στο Ορυχείο Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) και στο Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Ο λόγος της επικείμενης παύσης λειτουργίας του Ορυχείου Καρδιάς οφείλεται στο γεγονός ότι η τομή εξόρυξης λιγνίτη που οδεύει προς την Ποντοκώμη έχει φτάσει στην παλαιά επαρχιακή οδό Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση μιας παρακαμπτήριας οδού που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ, καθώς θα τεθεί εκτός λειτουργίας τμήμα της παλαιάς επαρχιακής οδού.
Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε μια μελέτη η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες υποβλήθηκε για αδειοδότηση. Ωστόσο, όταν εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος του έργου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει θέμα με την εγκυρότητα της αδειοδότησης και η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου στις αδειοδοτούσες αρχές για έγκριση, η οποία ωστόσο εκκρεμεί.
«Αν δεν λυθεί έγκαιρα το πρόβλημα της αδειοδότησης για την επαρχιακή οδό, που σκόνταψε σε γραφειοκρατικούς λόγους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει το ορυχείο Καρδιάς τέλη Ιουλίου ή αρχές του Αυγούστου -το πολύ για τρεις μήνες, ενώ ένα μέρος του προσωπικού θα γυρίσει ημερήσιο προκειμένου να γίνει συντήρηση των μηχανημάτων του ορυχείου», παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ που ρωτήθηκε σχετικά από το «e-ptolemeos.gr». Παραδέχθηκε επίσης ότι -σε συνεννόηση με τα σωματεία, πράγματι ζητήθηκε από το προσωπικό που εργάζεται σε βάρδια να μετακινηθεί είτε στο Ορυχείο Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) είτε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, για όσο χρόνο χρειαστεί από τις αδειοδοτούσες αρχές για να εγκρίνουν την μελέτη για την παρακαμπτήρια οδό. Σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Καρδιάς για μετακίνηση στα άλλα δύο ορυχεία.
Το εν λόγω στέλεχος της ΔΕΗ, τόνισε πάντως πως «η διακοπή λειτουργίας του Ορυχείου Καρδιάς θα είναι προσωρινή, και μόνο εφόσον δεν ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα που προέκυψε με την αδειοδότηση της μελέτης για την επαρχιακή οδό», διότι, όπως υπογράμμισε «το Νοτιοδυτικό Πεδίο στηρίζει (τροφοδοτεί με λιγνίτη) τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και θα τροφοδοτεί αύριο την “Πτολεμαΐδα 5”».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου