.

Τρομάζει το ΥΠΕΝ η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος

Την επανάληψη νέων, μικρών ή μεγαλύτερων μπλακ-άουτ μέσα στο καλοκαίρι, όπως τα πρόσφατα στην Αθήνα και στο Λασίθι, φοβάται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ.Χατζηδάκης αναδεικνείει με κάθε ευκαιρία ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κινείται σε οριακά επίπεδα.


Στην πράξη η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ συνειδητοποιεί ότι το σύστημα είναι εντελώς αθωράκιστο, κάθε παρατεταμένος καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του, και σπεύδει να προειδοποιήσει για την κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος των μπλακ-άουτ, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για κάθε υπουργό Ενέργειας, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας του.

Η πρώτη του άλλωστε εβδομάδα ως πολιτικού προϊστάμενου του χαρτοφυλακίου της ενεργειας, ήταν αρκετή, για τον κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα.

"Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση", είπε το Σάββατο μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες προκειμένου να τροφοδοτηθεί η Χαλκιδικη, ωστόσο δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη, προκειμένου να μην υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι προβληματα ηλεκτροδότησης στα παραπάνω νησιά, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια οι υποβρύχιες διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χωρα".

Είχε προηγηθεί ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, και όλη την κρατική μηχανή, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, όπως και συνέβη, η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική.

Το ερώτημα επομένως αφορά την ακριβή έκταση του προβλήματος, ποια ειναι τα τεχνικά όρια του συστήματος, πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ακόμη και ενός μεγαλύτερου μπλακ-άουτ απ’ όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα, και τι θα συμβεί σε ένα παρατεταμένο καύσωνα μέσα στον Ιούλιο.

Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά αιφνιδιαστικά μπλακ-άουτ που άφησαν προ ημερών χωρίς ρεύμα το κέντρο της Αθήνας αλλά και μια τουριστική περιοχή σαν το Λασίθι, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας συνωμοσίας. Κοινός τόπος των δύο συμβάντων αλλά και των πολλών μικρότερης διάρκειας μπλακ-άουτ που συμβαίνουν συνεχώς, είναι τα βαθύτερα προβλήματα στη λειτουργία τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια και ο αντίκτυπός τους στη συντήρηση και θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος.

Για παράδειγμα, ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, έχει μειώσει τις επενδύσεις την τελευταία τριετία κατά 39% (140 εκατ. ευρώ το 2017, και 155 εκατ ευρώ το 2018, έναντι 257 εκατ. ευρώ το 2014). Τοις πάσι είναι γνωστό ότι η εταιρεία λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις τόσο σε τεχνικό προσωπικό, όσο και σε μια σειρά από υλικά, ακόμη και σε απαραίτητα για την ασφάλεια του συστήματος.

Ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε κολόνες, μετρητές, και οχήματα που μετρούν 500 και 600.000 χλμ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποκατάσταση βλαβών και οι νέες συνδέσεις, όσο και σε απαραίτητα υλικά για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων, από στολές μέχρι κράνη, και γάντια, παράγοντες που πολλές φορές αποτελούν αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων. Χρόνια τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι αν αυτή η κατάσταση δεν αντιστραφεί, τα συμβάντα των μικρών τοπικών μπλακ-άουτ, θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, λύσεις ωστόσο δεν δίνονται.

Στα όριά του κινείται και το στοκ του ΔΕΔΔΗΕ σε ξύλινες κολόνες- ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Χατζηδάκης- παρ' ότι μεγάλο μέρος του δικτύου χρήζει αντικατάστασης, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και του κακού προγραμματισμού σε θέματα προμηθειών που μαστίζει την θυγατρική της ΔΕΗ. Σαν αποτέλεσμα οι ελλείψεις υπολογίζονται πανελλαδικά σε αρκετές χιλιάδες και το ερώτημα είναι πώς θα αποκατασταθεί η γρήγορη ηλεκτροδότηση περιοχών που θα πληγούν από τυχόν μεγάλη πυρκαγιά, εφόσον υπάρξει έκτακτη ανάγκη έπειτα από καταστροφή των υφιστάμενων στύλων.

Ελλείψεις καταγράφονται κατά καιρούς και σε αλεξικέραυνα με αποτέλεσμα πολλές βλάβες στο δίκτυο να οφείλονται σε κεραυνούς, ενώ λέγεται ότι παρόμοια περιστατικά σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ούτε καν που καταγράφονται.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις τεχνικού προσωπικού, τις οποίες τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναγνωρίζουν ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της εταιρείας, και το οποίο μπορεί να συνδέεται και με κακή κατανομή του προσωπικού.

Η ίδια η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει παραδεχθεί όχι μόνο τις σοβαρές ελλείψεις τεχνικών αλλά και την λάθος κατανομή του προσωπικού, με αποτέλεσμα σε κάποιες υπηρεσίες της εταιρείας να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Ηλικιακά επίσης υπάρχει μια καμπύλη προς το γηρασμένο προσωπικό, που σημαίνει ότι σταδιακά η εταιρεία χάνει τεχνογνωσία.

Αυτός ο συνδυασμός μείωσης των επενδύσεων και ελλείψεων σε τεχνικούς και υλικά, δεν επιτρέπει την αναγκαία αντικατάσταση παλαιών υποδομών του δικτύου και δεν μπορεί παράλληλα να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ελέγχου του δικτύου και επιθεωρήσεων. Σαν αποτέλεσμα, βλάβες ρουτίνας, σαν αρκετές από αυτές που συνέβησαν φέτος, ενώ παλαιότερα αποκαθίσταντο σε μια για παράδειγμα ώρα, τώρα μπορεί να χρειάζονται δύο, τρεις ώρες ή και περισσότερο.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου