.

Γεράσιμος Θωμάς: Ξεκίνησε η διαβούλευση για το masterplan της μεταλιγνιτικής εποχής στη Δυτική Μακεδονία

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς
Ο κ Θωμάς συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων (Κοζάνη, Φλώρινα, Εορδαία, Αμύνταιο) και τοπικούς φορείς. Επισκέφθηκεεπίσης τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Μελίτη καθώς και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V, το λιγνιτωρυχείο Νοτίου Πεδίου και τον οπωρώνα στις αποκατεστημένες περιοχές του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της Επιχείρησης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και στελέχη των πρωτοβάθμιων συνδικάτων.


Η επίσκεψη του κ. Θωμά στην περιοχή σηματοδοτεί την έναρξη της διαβούλευσης για το ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς η έντονα αυξητική τάση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθιστά τις λιγνιτικές μονάδες μη ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο αυτό, βούληση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της απόσυρσης των εν λόγω μονάδων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο υφυπουργός τόνισε κατά τις αλλεπάλληλες επαφές που πραγματοποίησε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευθεί για οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, κάτι που σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επισπεύδεται σε όλες τις χώρες. Ανέλυσε τους κύριους άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) υπό το πρίσμα των πρόσφατης δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όπως σημείωσε, ο σχεδιασμός θα διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, σε συνάρτηση με την επίτευξη του στόχου για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% και προσδίδοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Επίσης τόνισε την σημασία ενός μελλοντικού ενεργειακού μείγματος με χαμηλό κόστος για νοικοκυριά και βιομηχανίες.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού της περιοχής, που πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα. Η εκπόνηση και η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που θα συμμετέχει στη διαβούλευση δια των θεσμικών εκπροσώπων της.«Θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την περίοδο 2021-2027, θα διεκδικήσουμε αυξημένα κεφάλαια για τις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα εξετάσουμε όλα τα περιθώρια για παροχή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών».

Ο κ. Θωμάς δεσμεύθηκε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι ενέργειες για την απόδοση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη), ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που αφορά στην περίοδο 2014-2018. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την στήριξη της ΔΕΗ και που συνεχίζονται με την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την αποζημίωση για τις ΥΚΩ προηγούμενων ετών. Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το καθεστώς των εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης», ο υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι βούληση της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αυτοί στον κορμό του Ομίλου ΔΕΗ, η διαδικασία όμως θα απαιτήσει χρόνο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου