.

Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την περίοδο 2020-2021 με έμφαση στη θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η αρχιτεκτονική του masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και το μεταβατικό πρόγραμμα της περιόδου 2020-2021, έως ότου αρχίσει να «τρέχει» η Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 (και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης) ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Κατά τη συνεδρίαση έγινε επισκόπηση της παρούσας κατάστασης και της πορείας υλοποίησης των 12 μέτρων «άμεσης δράσης» που είχε εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την κατάρτιση ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο οποίο θα μεταφερθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ (της περιόδου 2021-2027), οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο διπλάσιο τουλάχιστον του εθνικού μεριδίου από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κ. Κωστής Μουσουρούλης παρουσίασε τον προγραμματισμό του, αρχής γενομένης από την κατάρτιση ενός Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021 με βάση τις δυνατότητες του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του «λιγνιτόσημου» της ΔΕΗ και του Πράσινου Ταμείου. Το Μεταβατικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενέργειες προτεραιότητας, όπως:

Διείσδυση του φυσικού αερίου στους ενεργειακούς δήμους, με συγχρηματοδότηση (από κοινοτικούς πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δικτύων Μέσης Πίεσης. Όπως διευκρινίστηκε, με την εγγραφή στο ΠΔΕ, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης των έργων. Ειδικά για την Φλώρινα και για τον Δήμο Μεγαλόπολης αποφασίστηκε ότι η μετάβαση στο φυσικό αέριο θα γίνει ομαλά, κατά τρόπο που να συμφέρει τους καταναλωτές και χωρίς να επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές.

-Προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με δικαιούχο τον ΟΑΕΔ, για τη στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

-Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών από τη ΔΕΗ, ιδιώτες επενδυτές και την τοπική κοινωνία

-Προετοιμασία βασικών υποδομών

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρω τον κ. Μουσουρούλη για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προετοιμασία για τη μετα-λιγνιτική εποχή, που ξεκινήσαμε μαζί με την τοπική κοινωνία. Θα μεριμνήσουμε ώστε η μεγάλη αυτή προσπάθεια να στηριχθεί με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ασφαλώς και από ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι: «Για μια επιτυχημένη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, το ενιαίο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρούς πόρους, να ακολουθεί συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, να τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και να επιτυγχάνει ικανοποιητική μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η σκοπιμότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, βραχυπρόθεσμα, από το Μεταβατικό Πρόγραμμα 2020-2021 και, μακροπρόθεσμα, από το Επιχειρησιακό 2021-2027, ώστε να επιφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε όρους επενδύσεων και απασχόλησης. Τόσο εργαζόμενοι και περιοχές, όσο και η χώρα μας συνολικά, πρέπει να βγουν κερδισμένοι σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου