.

WWF: Μαθήματα από την Βουλγαρία: Η ιστορία της βίαιης μετάβασης


Ενώ η Ευρώπη έχει μπει σε τροχιά απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή δεν είναι αυτονόητη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσκληση σε Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 19/6/2019 και ώρα 16:00

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 19η Ιουνίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Δικαιούμαστε τα 250 εκατ. ευρώ των παλιών ΥΚΩ και χωρίς νομοθετική ρύθμιση – Ισχυρή πίεση σε όλα τα επίπεδα

Το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ δεν έφερε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή να κλείσει η Βουλή, τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε η ΡΑΕ για να προχωρήσει στον ακριβή υπολογισμό και εν τέλει στην επιστροφή των ΥΚΩ που οφείλονται στη ΔΕΗ από τη χρονιά 2011, έχει οδηγήσει σε αναστάτωση τους επιτελείς της Χαλκοκονδύλη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων Υγείας, προϋπολογισμού 3.000.000 €, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε Πρόσκληση, προϋπολογισμού 3.000.000 € που αφορά στη χρηματοδότηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων Υγείας, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγωνία στη ΔΕΗ για την έγκριση των ΥΚΩ του 2011

Αγωνία επικρατεί το τελευταίο διήμερο στη ΔΕΗ όσον αφορά το σοβαρό ενδεχόμενο να μην κατατεθεί τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για την έγκριση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011 και η ανάκτησή τους από τη ΔΕΗ μέσω κονδυλίων από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται πρόθυμο να καταθέσει τελικά τη σχετική ρύθμιση που είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η αναιμική ρευστότητα της Επιχείρησης και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της για κάποιους μήνες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΡΑΕ προς ΥΠΕΝ: Η ΔΕΗ δεν έχει ανακτήσει πλήρως τα ανταλλάγματα για τις ΥΚΩ πριν το 2012 – Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσουμε

Ενημερωμένη πλήρως και έγκαιρα είναι η ηγεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με το δίκαιο του αιτήματος της ΔΕΗ να εισπράξει (όχι στο ύψος που ζητάει, αλλά λιγότερα) τα χρήματα που αντιστοιχούν σε ανταλλάγματα για τις ΥΚΩ της περιόδου πριν το 2012 που δεν έχει ανακτήσει.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW σχεδιάζει η ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη - Είναι η πέμπτη αίτηση που υποβάλλεται για αντίστοιχη επένδυση

Νέος «δρομέας», από εκείνους μάλιστα που δεν συνηθίζουν να ρίχνουν επενδυτικά "πυροτεχνήματα", εισέρχεται στην «κούρσα» για την εγκατάσταση σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εταιρεία Elpedison έχει καταθέσει ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, μεγίστης δυναμικότητας 826 MW. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα της εταιρείας.

κλικ για πλήρη αναγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (του Δημήτρη Σιόλιου)

Η αλλαγή είναι νόμος της ζωής. Και αυτοί που κοιτάν μόνο το παρελθόν και το παρόν είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το μέλλον.

John F. Kennedy

Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από την έναρξη της βιομηχανικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην περιοχή μας. Δυο γενιές και κάτι μεγάλωσαν με τις καμινάδες ως μέρος του φυσικού τοπίου. Για τον ιστορικό χρόνο όμως 70 χρόνια είναι μια στιγμή, ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Και αυτή η στιγμή σχεδόν πέρασε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μήνυμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την ημέρα περιβάλλοντος:«Το καθαρό περιβάλλον δε «χτίζεται» ισοπεδώνοντας καταστάσεις»

Πολλές φορές ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει επισημάνει και έχει υποστηρίξει ότι το να απορρίπτεις και να καταδικάζεις τον λιγνίτη, το προϊόν δηλαδή που αποτελεί τον Εθνικό μας πλούτο, σε μία προσπάθεια να επιβάλλεις στις συνειδήσεις του κόσμου πιο «καθαρές» (;) μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι ούτε αντικειμενικό ούτε δεοντολογικό. Ίσως να μην είναι καν ηθικό και τίμιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Στον αέρα» η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

Στην τηλεδιάσκεψη αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Ενέργειας με την DGcomp της ερχόμενης Τρίτης θα κριθεί το μέλλον της «Πτολεμαΐδας 5». Η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022 και για την οποία η Επιχείρηση θα δαπανήσει συνολικά πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να καταστεί προβληματική επένδυση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δωρεά οχημάτων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Τελετή παράδοσης-παραλαβής έξι (6) οχημάτων δωρεά του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline AG-TAP) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 31/5/2019 στις 11:00 π.μ. στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κοζάνη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στo Τεπελένι και στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση εργασίας του έργου TACTICAL TOURISM, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg-IPA CBC Greece – Albania 2014-2020

Στo Τεπελένι και στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23-24/5/2019, η δεύτερη συνάντηση εργασίας του έργου TACTICAL TOURISM, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg-IPA CBC Greece – Albania 2014-2020. Συγχρόνως πραγματοποιήθηκε και OPEN INFO DAY με πλήθος εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, εκθέσεων, εισηγήσεων κτλ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η αποτίμηση της πορείας του έργου και ο σχεδιασμός για τη συνέχεια. Συζητήθηκαν όλες οι άμεσες δραστηριότητες του έργου και τέθηκαν οι χρονικοί στόχοι ολοκλήρωσής τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή Προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης προς Πρόεδρο ΔΕΗ με θεμα "Στήριξη ορυχείων λιγνίτη Δήμου Σερβίων"

Κύριε πρόεδρε,

θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου αναφορικά με το ζήτημα των ορυχείων λιγνίτη στον Δήμο Σερβίων. Είναι γνωστό πως η περιοχή στηρίζεται οικονομικά στα ορυχεία και η επιβίωσή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητά τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το ορυχείο της ΜΕΤΕ θα οδηγηθεί σε κλείσιμο μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σε αντίστοιχα δεινή θέση έχει περιέλθει και το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προς οριστικό ναυάγιο η λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ

Νέα δεδομένα δημιουργεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ως προς το πιο φλέγον θέμα της ενεργειακής ατζέντας της αγοράς, το διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ. Η διαδικασία επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη 28 Μαΐου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το capital.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι εισηγήσεις στην ηγεσία της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ

Οι πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον για την περίπτωση της ΔΕΗ, εμφανίζονται για την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ σε ρόλο από μηχανής θεού.
Τα προβλήματα πλείστα όσα, τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα της τακτικής του «αγοράζω χρόνο» που ακολούθησε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει επώδυνες πολιτικά λύσεις, για τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της.

klik για πλήρη ανάγνωση από το worldenergynews.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θέμα βιωσιμότητας της «Πτολεμαΐδα 5» από το νέο κανονισμό για τους Μηχανισμούς ΑΔΙ - Οι εκλογές τινάζουν στον αέρα τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ

Στον αέρα μένει ο σχεδιασμός που είχε κάνει το ΥΠΕΝ σχετικά με την νομοθέτηση άμεσα Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος και στη συνέχεια, μέσα στο χρόνο, υπογραφή 10ετούς σύμβασης με τη μονάδα Πτολεμαϊδα 5, προκειμένου η κατασκευαζόμενη μονάδα της ΔΕΗ να εξασφαλίσει ΑΔΙ και μαζί να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο, μετατίθεται για τις 15 Ιουλίου 2019 η ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σοβαρός κίνδυνος για την «Πτολεμαΐδα 5» από το νέο κανονισμό για τους Μηχανισμούς ΑΔΙ - Ποιες κινήσεις σχεδιάζει το ΥΠΕΝ και ποιοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες

Αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την ένταξη στους μηχανισμούς ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες προβλέπει ο νέος κανονισμός (δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) που εγκρίθηκε οριστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου και προσδιορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις εν λειτουργία ή μελλοντικές μονάδες άνθρακα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αφιέρωμα των Financial Times στο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδας

Στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Ελλάδας και τον κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της διαχρονικά ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης, αναφέρονται με αφιέρωμά τους οι Financial Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γεωγραφία της χώρας την καθιστά κατ’ εξοχήν περιοχή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει τα σχέδια για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διαβουλεύσεις για το Νέο Μηχανισμό Αντιστάθμισης CO2 - Απαίτηση για Καθορισμό του Ακόμη και στο 100%

Ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις μεγάλες βιομηχανικές Ενώσεις να διεκδικούν αντιστάθμιση σε ποσοστό από 90% μέχρι 100%.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energia.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η αποεπένδυση, το μέλλον των λιγνιτικών και οι προσλήψεις στη συνάντηση Τσίπρα με διοίκηση ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακο

Τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη ΔΕΗ αλλά και τα ειδικότερα θέματα της επιχείρησης που έχουν τις προεκτάσεις τους στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ-ΚΗΕ και το Προεδρείο του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναρτώνται σήμερα τα επικαιροποιημένα business plan Μελίτης και Μεγαλόπολης - Προβλέπουν κερδοφορία ακόμη και με δικαιώματα στα 30 ευρώ ο τόνος

Οκτώ ημέρες πριν την τελική προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση, αναρτώνται σήμερα στο virtual data room του διαγωνισμού τα νέα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά πλάνα για τις εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θετικές εξελίξεις για συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς «βλέπει» ο Παναγιωτάκης

Η βεβαιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη ήρθε να προστεθεί στις διαβεβαιώσεις του Γ. Σταθάκη περί ενδεχόμενης παράτασης των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, ενισχύοντας έτσι τις θετικές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, o πρόεδρος της ΔΕΗ έχει μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες σε συνομιλητές του την εκτίμησή του ότι η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 θα παραταθεί και δε θα κινδυνεύσει η Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στην τελική ευθεία ο αγωγός ΤΑP - Ολοκλήρωση του 87% των εργασιών

Tρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής, έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 87% του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου(ΤΑΡ), ενώ μέχρι στιγμής, έχει τοποθετηθεί το 98% των σωληναγωγών σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΤΑΡ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Επένδυση 204 MW της Juwi στην Κοζάνη

Μέσα στο έτος αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού έργου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό έργο, ισχύος 204 MW της ελληνικής θυγατρικής του γερμανικού ομίλου ΑΠΕ Juwi, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, το φωτοβολταϊκό έργο που αναπτύσσεται στη χώρα μας, ισοδυναμεί με το 50% της ισχύος μιας μεγάλης θερμικής μονάδας φυσικού αερίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...