.
.

ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών του δικτύου Natura 2000

Εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000 (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017​), με Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ισχυρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «βλέπει» ο Γ. Σταθάκης - Πότε θα ξεκινήσει το "εξοικονομώ"

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία 2 – 3 ανταγωνιστικών πόλων προς τη ΔΕΗ, η οποία θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έτοιμοι οι Κινέζοι για το market test – Τι έδειξε ταξίδι - αστραπή ανθρώπων της ΡΑΕ στην Κίνα

Eνώ η διαδικασία του market test ξεκινά στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρέθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο στην Κίνα την εβδομάδα που μας πέρασε με σκοπό να ενημερώσουν τους τοπικούς ενεργειακούς φορείς για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικου αερίου, και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ειδικό λογαριασμό 10 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα εισάγει τροπολογία του ΥΠΕΝ

Την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων -Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεκίνησε από την DG Comp το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Σε ποιούς απευθύνεται, ποια είναι τα ανοικτά θέματα

Καθυστέρησε μερικές ημέρες αλλά ξεκίνησε τελικά χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η διενέργεια από τη DG Comp του market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, με τις Βρυξέλλες να απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής σε δεκάδες εταιρείες, από την Ελλάδα, και την Ευρώπη, έως τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, και την Ιαπωνία. Το περιθώριο που έχουν οι αποδέκτες της επιστολής για να διατυπώσουν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που τους έχει σταλεί είναι μέχρι τις 22 Δεκεμβριου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: "Τοπικός πόρος: Ο ιός της βολικής χρήσης επιβιώνει (και στο Δήμο Κοζάνης) – Απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στη μετά το λιγνίτη εποχή"

Συμπληρώνονται 21 χρόνια ζωής του Τοπικού Πόρου και δυστυχώς η διαχείρισή του εξακολουθεί να γίνεται με λανθασμένο τρόπο (για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση). Οι δικαιούχοι δήμοι και η Περιφέρεια δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την πεπατημένη. Από τον κανόνα δεν εξαιρείται και η σημερινή Δημοτική Αρχή της Κοζάνης. Εύκολα μπορεί ο καθένας να εντοπίσει αρκετά παραδείγματα, όπως η χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργασιών οδοποιίας κλπ κλπ. Όμως τα παραπάνω δεν συνάδουν με το πνεύμα του Πόρου. Πώς οι υπόλοιποι δήμοι & περιφέρειες της χώρας που δεν έχουν Τοπικό Πόρο καλύπτουν (κουτσά στραβά) ίδιες ανάγκες, ενώ εμείς πρέπει να προστρέχουμε κάθε τόσο στο εύκολο χρήμα του Πόρου;

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Συνάντηση Χορωδιών»: Μουσική πανδαισία με σταθερή αξία & σταθερά ανοδική απήχηση στο φιλόμουσο κοινό της περιοχής

Μία διαφορετική νότα και μία αίσθηση, γιορτινή και περισσότερο χαλαρή, άφησε η μουσική εκδήλωση «Συνάντηση Χορωδιών» που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πτολεμαΐδα.
Η εκδήλωση -που πλέον έχει καταστεί θεσμός- αποτελεί συνδιοργάνωση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, της ΔΕΗ Α.Ε και του ΔΕΔΔΗΕ (υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Δήμου Εορδαίας) και πραγματοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια, παρουσιάζοντας μουσικά σχήματα και χορωδίες που εγγυώνται την επιτυχία της όλης προσπάθειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοιχτή επιστολή με αποστάσεις, αποκλίσεις, συγκλήσεις Ελλάδας & Ε.Ε. για θέματα εργονομίας, εργαζομένων σε εργοτάξια και ορυχεία [του Θ. Γκατζόφλια και Φ. Χατζάρα]

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ,ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ,ΣΥΓΚΛΗΣΕΙΣ ΕΛΑΔΑΣ &Ε.Ε ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Α. Εργονομίας, εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα
Στα εργοστάσια, εργοτάξια, ΟΡΥΧΕΙΑ,
Β. Κοινωνική ασφάλιση εργαζομένων και συνταξιούχων
Γ. Πρόβλεψη της κοινωνικής και Δημοσιονομικής κρίσης πριν 17 χρόνια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συμμετοχή σε επίσκεψη (CROSS-VISIT) του έργου ECOWASTE4FOOD στο Πόζναν, ΠΟΛΩΝΙΑ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, συμμετείχαν σε επίσκεψη(cross-visit)   που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Wielkopolska της Πολωνίας, μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου 2017.  

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου [Δευτέρα 20.12.2017]

Σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 20η Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Tετάρτη και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 4ο Δελτίο τύπου του Έργου REGIO-MOB

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΒΔΟΜΗ TEXNIKH ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ REGIO-MOB

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του έργου REGIO-MOB, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στις 07 Νοεμβρίου 2017 τεχνική επίσκεψη μελέτης στην πόλη Μάλαγα της Ισπανίας. Στις εργασίες υπήρξε συμμετοχή από όλους τους εταίρους του έργου και από τους εμπλεκόμενους φορείς τους από τις περιφέρειες που συμμετέχουν, ενώ από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχε εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΚΚΕ: Ζητούν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που «έσωσαν»!

Στην Κοζάνη έλεγε ότι δίνει μάχη για τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και λίγες μέρες μετά, στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε την άμεση απαγόρευση του λιγνίτη! Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ο λόγος, που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παίζει «τα ρέστα της» στην εξαπάτηση και στην ωμή κοροϊδία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Στον «αέρα» η απόφαση χορήγησης δανείου για τον αγωγό ΤΑΡ

Καθυστερήσεις στην απόφασή της για τη χορήγηση δάνειου δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline – TAP) παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς το συμβούλιο της τράπεζας επέμεινε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να αξιολογήσει το έργο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καθορισμός των υπόχρεων καταβολής του Τέλους ∆ιατήρησης δικαιώµατος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2016 [Πίνακας υπόχρεων]

Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, καθορίζονται οι υπόχρεοι καταβολής του Τέλους ∆ιατήρησης δικαιώµατος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2016 και προσδιορίζεται το ύψος του οφειλόµενου ποσού για κάθε υπόχρεο. Δημοσιοποιείται ταυτόχρονα, ο Οριστικός Πίνακας των υπόχρεων καταβολής του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2016, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 4342/2015 (ΦΕΚ Α΄143).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Συνάντηση Χορωδιών με χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας & Γιάννη Κότσιρα

Την καθιερωμένη, πλέον, μουσική εκδήλωση «Συνάντηση Χορωδιών» πραγματοποιεί και φέτος το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε μία συνδιοργάνωση με τη ΔΕΗ Α.Ε, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην επί 60 χρόνια λειτουργία των ορυχείων στην περιοχή. Συμμετέχουν: η μικτή Χορωδία ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας.
Ώρα έναρξης 8 το βράδυ, αμφιθέατρο Ξενοδοχείου ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Είσοδος ελεύθερη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Συμβολική κατάληψη της εισόδου των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστων και η Διοίκηση της ΔΕΗ 'προξενευει' μονάδες της στην Αμερική, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κληρος και κοινωνία εξακολουθούν να αντιστεκονται και να αγωνίζονται προκειμένου να αποτραπουν τα όσα σχεδιάζονται.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δεν εγκαταλείπεται καμία περιφέρεια: έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τις περιοχές με ανθρακωρυχεία σε μεταβατικό στάδιο

[Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου, Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2017]

Η δέσμευση της ΕΕ για μετάβαση σε καθαρή ενέργεια είναι μη αναστρέψιμη και μη διαπραγματεύσιμη. Σε αυτή τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, καμία περιφέρεια δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί κατά τη μετάβαση από την οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης στο Στρασβούργο: «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις επερχόμενες προκλήσεις»

Αντιπροσωπεία της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, παραβρέθηκε στην εκδήλωση «Coal Regions in Transition Platform» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Στρασβούργο με στόχο την υποστήριξη των περιφερειών άνθρακα στην διαδικασία μετάβασης τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Ανακοίνωση ΣΟΧ 4/2017 για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Παράρτημα

Αρμόδιοι Υπάλληλοι: Δέσποινα Μακεδόνα - τηλ. 24610 54305, Αλέκα Κουντουρά - τηλ. 24610 54265

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελλειμματικοί οι μισοί λιγνιτικοί σταθμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε σημαντικές απώλειες ύψους 22 δις ευρώ μέχρι το 2030 αναμένεται να οδηγηθούν περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα (σε σύνολο 619) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπογραμμίζει νέα έκθεση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΡΑΕ: Σήμα κινδύνου για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας

Σήμα κινδύνου για την επάρκεια ηλεκτρισμού της χώρας εκπέμπει η ΡΑΕ, καθώς το σύστημα ήδη κινείται σε οριακά επίπεδα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν ραγδαία τη διετία 2020-2021 εφόσον αποσυρθούν οι σταθμοί του Αμυνταίου και της Καρδάς. Αν τότε μάλιστα λειτουργεί η διασύνδεση με την Κρήτη και υπάρξει και ξηρασία, που σημαίνει ότι θα περιοριστεί η δυνατότητα παραγωγής των υδροηλεκτρικών μονάδων, το σύστημα θα βρεθεί υπό μόνιμη απειλή μπλακ άουτ και πλήρη εξάρτηση από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε εχθές στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.). Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ενέργειας. Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία τομή, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θεσμοθετεί ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πολλαπλό ενδιαφέρον για το Αμύνταιο - Από "σαπάκι" γίνεται "πολύφερνη νύφη" για βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγούς

Εκεί που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως το "σαπάκι" της ΔΕΗ, με την έννοια ότι η ελληνική πλευρά επιχειρούσε να πουλήσει μονάδες που αποσύρονται μέσα στην τριετία 2018-2020, τώρα ο σταθμός του Αμυνταίου συγκεντρώνει τριγύρω του μνηστήρες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ομιλία ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο Στρασβούργο - Εκκίνηση λειτουργίας της «Πλατφόρμας για τις Λιγνιτικές Περιοχές σε Μετάβαση»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο, με την αφορμή της εκκίνησης λειτουργίας της «Πλατφόρμας για τις Λιγνιτικές Περιοχές σε Μετάβαση». Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός έθεσε τρεις παραδοχές, στη βάση των οποίων κρίνεται αναγκαία η επέκταση της πλατφόρμας για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

No region left behind: launch of the Platform for Coal Regions in Transition

The EU's commitment to a clean energy transition is irreversible and non-negotiable. In this shift to a more sustainable future, no regions should be left behind when moving away from an economy driven by fossil fuels.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...