.

Ανακοίνωση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κοζάνης [19.03.09] για ΔΕΗ

Κόκκινη κάρτα στη ΔΕΗ και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
Ώρα για καθολικές κινητοποιήσεις

Καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ ήταν το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), οι οποίοι επιθεώρησαν τα λιγνιτορυχεία μετά από αίτηση της Νομαρχίας Κοζάνης και διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα του ελέγχου δημοσιεύτηκαν προχθές. Από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται ότι οι κυριότερες παραβάσεις είναι κοινές στα δύο ορυχεία (Πτολεμαΐδα, Μαυροπηγή) και γνωστές σε όσους έχουν ασχοληθεί με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης:
Έντονη διάχυση σκόνης από τέφρα και λιγνίτη σε πολλά σημεία, λόγω της κίνησης των φορτηγών (συχνά ακάλυπτων), πρόβλημα μόνιμο που οξύνεται κάθε τόσο εξαιτίας της ελλιπούς διαβροχής των δρόμων.
Εκτεταμένες διαφυγές και συσσωρεύσεις τέφρας και στείρων υλικών σε ταινιόδρομους, σε σημεία μεταφόρτωσης και αποθέσεων.
Ελλιπής διαχείριση των στερεών αποβλήτων (άχρηστοι ιμάντες, σωλήνες, καλώδια, σκουπίδια, εγκατελειμένα οχήματα, παλιοσίδερα), τα οποία έχουν διασπαρεί σε όλη την έκταση των ορυχείων, στα ρέματα κ.α.
Σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση των ελαιολιπαντικών (διαρροές, ανεπαρκή τοιχεία προστασίας, ελλιπή στοιχεία για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαδιών…).
Καθυστέρηση στις εργασίες αποκατάστασης, στη δημιουργία πράσινων ζωνών και στη σήμανση των περιοχών επέμβασης.
Απουσία των προβλεπόμενων αδειών και εγκρίσεων για τη διάθεση της τέφρας, για τη χρήση και διαχείριση των νερών, για τις συνεχείς εκτροπές του ρέματος «Σουλού».
Καμμία ενέργεια για την κατασκευή του χωμάτινου αντιθορυβικού αναχώματος προς την πλευρά της Μαυροπηγής.

Συμπέρασμα: «η ΔΕΗ δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία».
Βέβαια το συμπέρασμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οι σοβαρές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι γνωστά στους περισσότερους. Έχουν επισημανθεί από τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του λεκανοπεδίου, από τους συνδικαλιστικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση. Τώρα αναγνωρίζονται επισήμως από μια ακόμη κρατική υπηρεσία, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και από αυτή την άποψη καλώς έκανε και τους κάλεσε ο Νομάρχης.
Όμως το θέμα είναι τι γίνεται από δω και πέρα.
Οι παραβάσεις βοούν, τα επεισόδια ρύπανσης συνεχίζονται, τα απρόβλεπτα ατυχήματα (περιστατικό ΑΗΣ Πτολεμαίδας 1/3/2008, διαρροή πετρελαίου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 13/3/2008) πολλαπλασιάζονται.
Κι εμείς τι κάνουμε ;
Ως πότε θα συνεχίζουμε έναν αδιέξοδο διάλογο με τους ενόχους και θα βαυκαλιζόμαστε ότι αυτή τη φορά η ΔΕΗ και η Πολιτεία θα κάνουν τη δουλειά τους;
Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος να δώσουμε νέα πίστωση χρόνου στη ΔΕΗ για να συμμορφωθεί και να σεβαστεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Ο νόμος μας δικαιώνει συνεχώς, αλλά και μας δίνει το ηθικό δικαίωμα να τον πάρουμε στα χέρια μας, μιας και η εντεταλμένη Πολιτεία αδυνατεί η αρνείται να τον εφαρμόσει.
Το ίδιο το Σύνταγμα εξάλλου καλεί τους πολίτες να το υπερασπιστούν, όταν αυτό παραβιάζεται. Κι εδώ η συνταγματική παραβίαση είναι παραπάνω από φανερή. Αφορά τόσο το άρθρο για το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε καθαρό περιβάλλον, όσο και το άρθρο περί ισονομίας και εφαρμογής των νόμων του κράτους.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν και το μπλοκάρισμα της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αυτή τη φορά όμως την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μαζί: επώνυμοι και ανώνυμοι. Και να μην αφήσουμε μια χούφτα ανθρώπων να σέρνονται στα δικαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκούνται σε μεγαλόστομες δηλώσεις συμπαράστασης κατόπιν εορτής.

18 -3 -2009


Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου.
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής
Σύλλογος πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ΛΙΠΤΟΛ- ΔΕΗ Μαυροπηγής
Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
Σύλλογος ενεργών πολιτών Δήμου Ελλησπόντου
Οικολογική και Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας




0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου