.

Αθώοι οι «3» που δικάστηκαν στις 17.03.09 για τις κινητοποιήσεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης για τους 3 πολίτες του Αγίου Δημητρίου, που είχαν συλληφθεί στα γεγονότα της 10 Ιουνίου του 2008, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ποινή 5 μηνών, με αναστολή επιβλήθηκε μόνο για τον ένα από τους τρείς για την κατηγορία της εξύβρισης. Η δίκη των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων ορίστηκε να γίνει στις 16 Ιουνίου.Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης για τους 3 πολίτες του Αγίου Δημητρίου, που είχαν συλληφθεί στα γεγονότα της 10 Ιουνίου του 2008, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ποινή 5 μηνών, με αναστολή επιβλήθηκε μόνο για τον ένα από τους τρείς για την κατηγορία της εξύβρισης. Η δίκη των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων ορίστηκε να γίνει στις 16 Ιουνίου.
Oι 3 πολίτες αντιμετώπισαν τις κατηγορίες, για παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, για αυθαίρετη κατάληψη οδοστρώματος, για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής και απλής σωματικής βλάβης.
Το δικαστήριο στην αθωωτική του απόφαση δέχτηκε, πως δεν αποδείχτηκε η παρακώλυση λειτουργίας των ταινιοδρομων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ενώ με βάση αυτό απήλλαξε τους κατηγορουμένους από τις κατηγορίες για αντίσταση και εξύβριση.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κράτησε για περισσότερες από 6 ώρες. Η ΔΕΗ παρέστη στη δίκη ως πολιτική αγωγή, αφού η πρόταση της, οι 3 πολίτες να δηλώσουν να δηλώσουν μεταμέλεια και πως δεν θα προχωρήσουν στο μέλλον σε ανάλογες πράξεις, δεν έγινε δεκτή. Μάλιστα, ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφερε στην ακροαματική διαδικασία πως «ο τρόπος που η ΔΕΗ θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της,είναι εξουσιαστικός και αποικιοκρατικός».

Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν μαρτυρίες αστυνομικών και αυτοπτών μαρτύρων.
Στη αγόρευση του ο Εισαγγελέας, ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή των κατηγορουμένων, εκτός της κατηγορίας για την αυθαίρετη κατάληψη του οδοστρώματος.
Τελικά, όπως προαναφέραμε το δικαστήριο αθώωσε τους 3 πολίτες, εκτός από μια κατηγορία για των ένα εκ των τριών, αυτή της εξύβρισης, για την οποία καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκιση με τριετής αναστολή.
Φανερά ικανοποιημένοι, μετά τη δίκη εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους, τα μέλη του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανάπτυξης της περιοχής Αγ.Δημητρίου Ρυακίου, η δικηγόρος των κατηγορουμένων Αθ.Βακωνάκη και ο Δήμαρχος Ελλησπόντου Κ.Σανίδης.
Ο κ.Κωσταντόπουλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσει ανέφερε μόνο πως «ήταν μια απόφαση που τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη και την τοπική κοινωνία».
Οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση για το αποτέλεσμα της δίκης.
Σε συμπαράσταση των κατοίκων βρέθηκαν χθες στα δικαστήρια πλήθος κόσμου και φορείς της περιοχής. Μεταξύ άλλων ήταν ο Νομάρχης Κοζάνης Γ.Δακής και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης στη Ν.Α. κ.κ. Ανδρεάδης, Αποστολίδης και Μητσιάκος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Αλ.Αθανασιάδης και Τρικάλων του Κ.Κ.Ε. Αχ. Κανταρτζής, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών επιτροπών των κομμάτων, οι Δήμαρχοι Ελλησπόντου και Δημ.Υψηλάντη κ.κ. Σανίδης και Μιχαηλίδης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Τέλος, για τις 16 Ιουνίου ορίστηκε η δικάσιμος για τους υπόλοιπους 6 κατηγορουμένους, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου