.

Ο λιθάνθρακας πρέπει να «μπει» στη διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής

Eμμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στην ορθότητα του επιχειρηματικού σχεδίου της επιχείρησης που προέβλεπε συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 10% στο «καλάθι» των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την οριστική απόρριψη του συγκεκριμένου καυσίμου από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με απόφαση της Kυβερνητικής Eπιτροπής.Eμμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στην ορθότητα του επιχειρηματικού σχεδίου της επιχείρησης που προέβλεπε συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 10% στο «καλάθι» των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την οριστική απόρριψη του συγκεκριμένου καυσίμου από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με απόφαση της Kυβερνητικής Eπιτροπής.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε επίσης ότι το 2009 δημιουργούνται συνθήκες για ανάπτυξη ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, ενώ η ΔΕΗ θα εισέλθει εκ νέου στην κερδοφορία, αφού λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων το χονδρεμπορικό κόστος αγοράς ηλεκτρισμού θα διαμορφωθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με το μέσο έσοδο της ΔΕΗ (μέσος όρος των τιμολογίων του ρεύματος). Με βάση αυτά τα δεδομένα τα κέρδη της ΔΕΗ το 2009 προϋπολογίζονται μεταξύ 500-600 εκ. ευρώ, δίνοντας την ευχέρεια στην επιχείρηση να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια, ενώ για το 2008, στη διάρκεια του οποίου το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ήταν κατά 25% υψηλότερο από το μέσο έσοδο της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οι ζημίες θα ανέλθουν σε περίπου 350 εκ. ευρώ, ενώ κανένας άλλος παίκτης δεν δραστηριοποιήθηκε στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Μιλώντας χθες στο πρώτο «τραπέζι διαλόγου» της ΔΕΗ με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση του λιθάνθρακα, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του επιχειρηματικού μας σχεδίου. Δυστυχώς, ως χώρα ενεπλάκημεν σε συζήτηση υπέρ του ενός ή του άλλου καυσίμου, η οποία για μας οδήγησε στο παρελθόν. Πρέπει να μιλάμε για το όραμα. Ποιο είναι το όραμα της χώρας μας; Καθαρό περιβάλλον, χαμηλή τιμή και επάρκεια όχι μόνο για τη σημερινή γενιά αλλά και για τη μελλοντική.

Ποια είναι η στρατηγική; Εγώ θέλω εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος να έλθει με μια καλύτερη στρατηγική, αν νομίζετε ότι η στρατηγική μας δεν είναι σωστή».

Πάντως ο κ. Αθανασόπουλος έσπευσε να προσθέσει ότι η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν έκρυψε ότι αυτό θα σημάνει καθυστέρηση στην υλοποίηση, αναπτυξιακού του σχεδίου της, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2009 και ζήτησε από τη διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι έχει παρέλθει η εποχή που οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούσαν μονοπωλιακά και ως δυνάστες. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της επιχείρησης.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΧΠΡΕΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου