.

Νέος διαγωνισμός για τον ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα προχωρεί η ΔΕΗ, αλλάζοντας τόσο την ισχύ όσο και την τεχνολογία καύσης του λιγνίτη στη νέα μονάδα, μετά το «ναυάγιο» του πρώτου διαγωνισμού που κηρύχτηκε άγονος.

Μιλώντας σε ημερίδα στη Φλώρινα για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, ο υπεύθυνος Εργων Βόρειας Ελλάδας της ΔΕΗ, Διονύσιος Παγουλάτος, έδωσε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της επιχείρησης από εδώ και πέρα. Προσδιόρισε την επαναδιακήρυξη στο τέλος του Απριλίου και την παραλαβή των προσφορών στο τέλος του Οκτωβρίου. Στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 προβλέπεται η επιλογή του αναδόχου και θα ακολουθήσει η ανέγερση της νέας μονάδας, η οποία θα γίνει με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

Στη νέα διακήρυξη εξετάζεται η αναμόρφωση των προδιαγραφών του ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ, με την ισχύ της να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 450 MW, έναντι των 420 έως 450 MW που προέβλεπε ο πρώτος διαγωνισμός. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος του «ναυαγίου», καθώς οι κατασκευαστές λιγνιτικών μονάδων προσανατολίζονται διεθνώς στην κατασκευή είτε μικρότερων (330 MW) είτε μεγαλύτερων (600 MW) μονάδων.

Επίσης, διευρύνεται η τεχνολογία του λέβητα καύσης λιγνίτη. Στη νέα διακήρυξη θα προβλέπεται ανοικτή τεχνολογία (κονιοποιημένου καυσίμου ή ρευστοποιημένης κλίνης), έναντι της τεχνολογίας ultra supercritical της πρώτης διακήρυξης. Σύμφωνα με τον κ. Παγουλάτο, η νέα μονάδα θα έχει μεγάλο βαθμό απόδοσης 43%, εξοικονομώντας ποσότητα καυσίμου, θα είναι περιβαλλοντικά φιλική, καλύπτοντας τα όρια της τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αέριους, υγρούς και στερεούς ρύπους, ενώ θα αξιοποιεί και θα εξοικονομεί υδάτινους πόρους, ανακυκλοφορώντας και ανακτώντας υγρά απόβλητα.
Οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας ικανοποίησαν εν μέρει τους φορείς και την κοινωνία της Φλώρινας, οι οποίοι στο προηγούμενο διάστημα αντιτάχτηκαν στην προοπτική κατασκευής ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Βεγόρας, από την εταιρεία Ηρων -θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- που αδειοδοτήθηκε από την κυβέρνηση την ημέρα του ανασχηματισμού. Πιθανή υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται ότι ακυρώνει στην πράξη τη μονάδα της ΔΕΗ, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν και τις δύο. Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του νομού απέσπασαν και την πολιτική δέσμευση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ.

Τώρα, δηλώνουν πως θα αντιταχτούν σε πιθανή προσπάθεια δημιουργίας κοινοπρακτικού σχήματος -όπως ακούγεται- της ΔΕΗ με ιδιώτη για την από κοινού εκμετάλλευση τόσο των ορυχείων της Βεύης όσο και της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: Έθνος 27-3-09, από το Βασίλη Ιγνατιάδη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου