.

Τρέχει η ΔΕΗ για τις Προκηρύξεις Στόχος ο Μάιος για τις Νέες Μονάδες σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα

Τον φιλόδοξο στόχο της προκήρυξης των διαγωνισμών για τις δύο νέες μεγάλες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Φλώρινα και στην Πτολεμαϊδα μέσα στο Μάιο «τρέχουν» για να υλοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής.

Το …κλίμα περί προκήρυξης των διαγωνισμών τον Μάιο – για την Φλώρινα 2 έχουμε ουσιαστικά επαναπροκήρυξη, καθώς θα θυμάστε ότι δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον στον διαγωνισμό – αναδείχθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, η πείρα από τις διαδικασίες στην ΔΕΗ έχει δείξει ότι συνήθως τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται – για να το πούμε κομψά και να μην θυμίσουμε …γιοφύρια της Άρτας, όπως η μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι.

Ειδικά δε για την Φλώρινα 2, η ΔΕΗ έχει και μία άλλου είδους πίεση: την κατά το δυνατό ικανοποίηση κάποιων όρων που θέτουν οι εργολάβοι, προκειμένου και αυτός ο διαγωνισμός να μην αποβεί άγονος…

Όπως πληροφορείται η «Α», η ΔΕΗ είναι πιθανό να προχωρήσει σε μείωση της αρχικά προγραμματισθείσης ισχύος των 450 μεγαβάτ, καθώς οι εξοπλισμοί που είναι διαθέσιμοι διεθνώς παραπέμπουν είτε σε πολύ μεγαλύτερα είτε σε μικρότερα έργα.

Η κάλυψη μιας μεγαλύτερης μονάδας μάλλον μοιάζει αμφίβολη με βάση τα διασφαλισμένα αποθέματα λιγνίτη – εκκρεμεί άλλωστε επί …δύο χρόνια και ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ορυχείου της Βεύης – οπότε είναι πιθανό να μειωθεί η ισχύς. Αντίθετα, είναι πιθανό να μεγεθυνθεί η μονάδα της Πτολεμαϊδας, η οποία αρχικά έχει προγραμματισθεί και αυτή για ισχύ μέχρι 450 μεγαβάτ.

«Η Φλώρινα δεν βγαίνει κάτω από 1 δισ. ευρώ»…

Ωστόσο, τα κομβικά σημεία για την Φλώρινα 2 μοιάζουν να είναι άλλα και να σχετίζονται με το οικονομικό κομμάτι. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 675 εκατ. ευρώ, αλλά στην «πιάτσα» συζητείται ότι δεν βγαίνει με λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο.

Επιπλέον, οι εργολάβοι «κλωτσούν» και για το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο όρος της έναρξης πληρωμών με την άφιξη του καζανιού – είναι το βασικό κομμάτι της μονάδας – καθώς υποστηρίζουν ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα έχουν ήδη επιβαρυνθεί με σημαντικά κόστη. Και ακόμη πιέζουν για καλύτερη μεταχείριση σε θέματα που σχετίζονται με τις εγγυητικές επιστολές.

Η ΔΕΗ προσπαθεί να συγκεράσει απόψεις και καταστάσεις χωρίς να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού σε μία περίοδο που δείχνει ότι κάθε έργο κάπου κολλάει.

Τελευταίο παράδειγμα, άλλωστε, ήταν η νέα μονάδα στη Ρόδο η οποία προτεινόταν να κατακυρωθεί στην Τέρνα με 185 εκατ. ευρώ αλλά, όπως αποκάλυψε την Τρίτη το axiaplus gr., οικονομικά δεδομένα σε σχέση με άλλες παρόμοιες προμήθειες οδήγησαν σε αναβολή την λήψη απόφασης προκειμένου να τεκμηριωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το εύλογο του τιμήματος.

Πηγή: energia.gr (αναδημοσίευση από www.axiaplus.gr, 28/03/2009)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου