.

Ηλεκτρικό ρεύμα από αγκινάρες θα παράγει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Βιομάζα από αγριοαγκινάρες θα καίνε σύντομα -μαζί με λιγνίτη- οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών και του νομάρχη Κοζάνης Γεώργιου Δακή την Τετάρτη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ), χρηματοδοτείται με 860.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και καλύπτει πλήρως τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της δραστηριότητάς τους.

Η παραγωγή της βιομάζας θα χρησιμοποιηθεί για μικτή καύση με λιγνίτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει θετικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί της αγριοαγκινάρας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ την αξία αγοράς της ξηρής μάζας καθώς και επιδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προτεραιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας θα έχουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, με δυνατότητα ένταξης και καλλιεργητών από άλλες περιοχές του νομού.

Πηγή: in.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου