.

ΕΕ και Αυστραλία αντιμετωπίζουν μαζί την κλιματική αλλαγή

Ο Επίτροπος για την ενέργεια κ. Piebalgs, συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη της αυστραλιανής κυβέρνησης για να προωθήσει κοινές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τη σωτηρία του πλανήτη», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος μετά τη συνάντηση που είχε με τις αρχές της Αυστραλίας στις 20 Μαΐου, και πρόσθεσε ότι «η Αυστραλία και η ΕΕ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και έχουν τους ίδιους στόχους».«

Ένα από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της επίσκεψης του Επιτρόπου Piebalgs ήταν η υπογραφή, στις 20 Μαΐου στη Μελβούρνη, Μνημονίου Συμφωνίας με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δέσμευσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα. Ο Επίτροπος για την ενέργεια και ο Αυστραλός Υπουργός Πόρων, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Martin Ferguson, υπέγραψαν το μνημόνιο συμφωνίας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Το Ινστιτούτο Δέσμευσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακααποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αυστραλίας να επιταχύνει την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας παγκοσμίως και την ανταλλαγή πληροφοριών. Σήμερα, υποστηρίζεται από 85 φορείς περιλαμβανομένων 16 εθνικών κυβερνήσεων και 40 μεγάλων εταιρειών.

Η Αυστραλία είναι σημαντικός ενεργειακός παράγοντας και εταίρος της ΕΕ. Είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής άνθρακα με παραγωγή 323 εκατ. τόνους λιθάνθρακα και 72 εκατ. τόνους λιγνίτη. Από το 1984, η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και ο τρίτος κατά σειρά εξαγωγέας λιθάνθρακα προς την ΕΕ. Η Αυστραλία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός LNG, οι δε εξαγωγές της κυμάνθηκαν σε πάνω από 44 δισ. κυβικά μέτρα το 2008/2009. Ακόμη, η Αυστραλία κατέχει το ένα τρίτο των παγκόσμιων πόρων ουρανίου σε ανταγωνιστικές τιμές. Το 2007, η ΕΕ εξήγαγε στην Αυστραλία ενεργειακά προϊόντα αξίας 28 εκατ. ευρώ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου