.

Απειλή για τους βιοτόπους τα υδροηλεκτρικά έργα...

"Η «εισβολή» αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων σε οικοτόπους, τείνει να μετατραπεί σε μια νέα απειλή για το περιβάλλον και την πανίδα, λόγω έλλειψης σχεδιασμού." Αυτό υποστήριξαν μέλη της οικολογικής οργάνωσης «Καλλιστώ», σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
"Όλα σχεδόν τα ορεινά ελληνικά ποτάμια, εκατοντάδες κορυφογραμμές, σημαντικοί βιότοποι και άλλοι φυσικοί πόροι έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο ή ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για τις επόμενες δεκαετίες", ανέφερε ο εκπρόσωπος της "Καλλιστώ" Νίκος Νικήσιανης.
Τόνισε μάλιστα ότι σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν ακόμη και οι προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, για το οποίο έχουν ήδη έχουν εκδοθεί άδειες για 15 μικρά υδροηλεκτρικά έργα κι εκκρεμούν άλλες 12 αιτήσεις.
"Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν τα μέσα και το προσωπικό να ελέγχουν τα εκατοντάδες έργα που θα γίνουν, τη στιγμή που οι εργολάβοι δεν διακρίνονται για το σεβασμό τους απέναντι στους φυσικούς πόρους», είπε.
Στο σεμινάριο επισημάνθηκε ότι τα σημεία όπου κατασκευάζονται τέτοια έργα είναι συχνά κοιλάδες και φαράγγια, σχετικά απροσπέλαστα και αδιατάρακτα μέχρι σήμερα. Οι επιπτώσεις λοιπόν, αφορούν όχι μόνο το ποτάμιο οικοσύστημα, αλλά το σύνολο της ορεινής φύσης και άγριας ζωής.

Πηγή :ENET.GR
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=45520

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου