.

Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΗ Α.Ε. και MEDGAS A.E

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την MEDGAS ενέκρινε το ΔΣ της ΔΕΗ κατά τη συνεδρίαση του, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009.

Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου της επιχείρησης το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στην αξιολόγηση πρότασης προμήθειας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (compressed natural gas, CNG), για να χρησιμοποιείται από τις μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη. Η σχετική επιχειρηματική πρόταση υπεβλήθη από τη MEDGAS Α.Ε. προς τη ΔΕΗ, για τον εφοδιασμό σε μακροπρόθεσμη βάση με CNG του συνόλου των μονάδων της στην Κρήτη, υφισταμένων και προγραμματιζόμενων, ως εναλλακτική λύση της τροφοδοσίας τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο (liquefied natural gas, LNG).
Στο δελτίο τύπου επίσης αναφέρεται ότι μέτοχοι της MEDGAS είναι:

* Η EGAS, η εταιρία φυσικού αερίου του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου με ποσοστό 30%,
* Ο όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 60%
* Η ARABIA GAZ, ιδιωτική εταιρία φυσικού αερίου της Αιγύπτου με ποσοστό 10%.

Επισημαίνεται ότι η στρατηγική παραγωγής της ΔΕΗ για την Κρήτη προβλέπει την εισαγωγή και χρήση στις μονάδες της του φυσικού αερίου, εξετάζοντας δύο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για κατασκευή από το ΔΕΣΦΑ τερματικού σταθμού στην Κορακιά και των απαραίτητων αγωγών για την παραλαβή, αεριοποίηση και μεταφορά του LNG, που θα χρησιμοποιείται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Ήδη, είναι σε εξέλιξη δράσεις για τη μελέτη και ανάπτυξη των απαιτούμενων για το σκοπό αυτό εν λόγω έργων υποδομής.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην προμήθεια CNG από τη MEDGAS με τη χρήση πλοίων μεταφοράς, τα οποία θα παραδίδουν το CNG σε πολλαπλά σημεία παραλαβής για χρήση του από του Σταθμούς παραγωγής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου