.

Δεσμεύσεις Παπανδρέου για θέματα περιβάλλοντος και ΔΕΗ στην Κοζάνη

Καταγράφονται οι δεσμεύσεις από την ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη [11/05/09] για την περιοχή που αφορούν το περιβάλλον, τη ΔΕΗ, τις αποκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις, το λιγνίτη. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις θέσεις των κομμάτων γιατί στο άμεσο μελλον θα χρειαστούν. Το παρόν είναι από το επίσημο δικτυακό τόπο του ΠΑΣΟΚ:

"Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.

Σας χρωστάμε.

Η Ελλάδα σας χρωστάει. Υποστήκατε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, για να δώσετε ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΗ και όλη η Ελλάδα, έχουν πάρει πολλά από την περιοχή σας. Ο λιγνίτης στήριξε για 50 χρόνια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας φτηνή ενέργεια και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

Τώρα, στην εποχή της «Πράσινης Ανάπτυξης» ο λιγνίτης θα διατηρήσει τη θέση του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Όμως, από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ οφείλει να προσανατολιστεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι για μας αδιαπραγμάτευτα.

Η ΔΕΗ πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους, να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να σέβεται τους πολίτες της περιοχής. Και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων από τη ΔΕΗ.

Με συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, εμείς δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, για την αξιοποίηση των νέων εδαφών που προκύπτουν μετά από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Θέλουμε μια ενιαία δημόσια ΔΕΗ, ισχυρή στον ανταγωνισμό της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Θέλουμε τη ΔΕΗ, κοντά στον Έλληνα καταναλωτή και με σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καθαρών πηγών. Θέλουμε η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές.

Θέλουμε τη ΔΕΗ να μπει δυνατά στις νέες και καθαρές τεχνολογίες, πάντα σε συνεργασία, αλλά και βοηθώντας στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ερευνητικών Κέντρων, ειδικά του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ εδώ, στην Κοζάνη.

Θέλουμε μια ΔΕΗ που να σέβεται, να αναδεικνύει, να προστατεύει το περιβάλλον. Θέλουμε την ταχύτερη μετεγκατάσταση οικισμών που είναι κοντά στα ορυχεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής για όλους. Δεσμευόμαστε σε αυτό. Θα το προχωρήσουμε ως κυβέρνηση αύριο, φίλες και φίλοι της Κοζάνης.


Δημοσίευση σχολίου