.

Το αιολικό άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Πηγή - αναδημοσίευση http://www.reporter.gr/, 1/9/09

Αν και στην Ελλάδα δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας τα αιολικά της σχέδια, εντούτοις «φουσκώνει» τα πανιά της με Βαλκανικό αέρα, ποντάροντας στη μικρότερη γραφειοκρατία και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάζουν αρκετές από τις γειτονικές χώρες. Για τη ΔΕΗ ο λόγος, που αναζητά ευκαιρίες στο πολλά υποσχόμενο βαλκανικό γήπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπου ήδη μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα. Στο στόχαστρό της, από κοινού με την Golden Εnergy Οne Ηoldings του Ομίλου Ρέστη βρίσκονται υδροηλεκτρικά έργα στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία, αιολικά πάρκα στη Ρουμανία και φωτοβολταϊκά στη Βουλγαρία που αναπτύσσονται σε εκτάσεις πολύ μεγαλύτερες της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής μορφολογίας των χωρών αυτών.

Γιατί αιολικά στα Βαλκάνια;

Η βαλκανική αγορά των ΑΠΕ θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, μόνο στην περίπτωση της Ρουμανίας έχουν υποβληθεί αιτήσεις για … 17.000 ΜW αιολικών πάρκων, όταν η εγκατεστημένη ισχύς της Ελλάδας σε ΑΠΕ δεν ξεπερνά τα 1.250 ΜW.

Παρά την τεράστια προοπτική τους, οι αγορές αυτές μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από τα πλάνα της ΔΕΗ. Η περίπλοκη σε πολλές χώρες πολιτική και οικονομική κατάσταση καθώς και η απουσία νομοθεσίας και δικτύων ηλεκτρισμού λειτουργούσαν αποτρεπτικά. Αλλά και η ΔΕΗ στις μέχρι σήμερα απόπειρες επέκτασης στη Βαλκανική είχε υποτιμήσει τον τομέα των ΑΠΕ, για να επικεντρωθεί σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα (τον λιγνίτη). Την ώρα, όμως, που πάσχιζε να απεμπλακεί από τις βαλκανικές της περιπέτειες, μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ανακάλυπταν τις ευκαιρίες στον χώρο των ΑΠΕ και τις εκμεταλλεύονταν δεόντως.

Έτσι, ναι μεν η ΔΕΗ θα εισέλθει σε αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όμως ο ανταγωνισμός που θα συναντήσει θα είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία έχουν ήδη καταληφθεί οι περιοχές με το καλό αιολικό δυναμικό, αφού η εν λόγω χώρα πάσχει στον τομέα αυτόν. Εκεί που ποντάρει η ΔΕΗ είναι ότι ο παράγων αβεβαιότητα που λειτουργούσε μέχρι πρότινος αποτρεπτικά για την ίδια αρχίζει να αμβλύνεται.

Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία βλέπουν πλέον την πράσινη ανάπτυξη σαν ένα όπλο για σημαντικές επενδύσεις, γι΄ αυτό και δίνουν ήδη γενναία κίνητρα στους επενδυτές. Το Μαυροβούνιο και η Αλβανία δεν έχουν πια τα χαρακτηριστικά του Ελντοράντο(ευκαιρίες αλλά με μεγάλους κινδύνους), όπως συνέβαινε πριν από μια δεκαετία, ενώ η είσοδος ξένων ομίλων, π.χ. ΕΟΝ και RWΕ από τη Γερμανία, Εnel, Εdison από Ιταλία, συνέβαλε στη ωρίμαση των αγορών.

Το υποβρύχιο καλώδιο και που «κοιτάζει» η ΔΕΗ

Eνας επιπλέον λόγος, για ορισμένους ο σημαντικότερος, είναι ότι στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα η ικανότητα εξαγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τα Βαλκάνια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η τιμή του ρεύματος κοστίζει πολλαπλάσια. Ένα υποβρύχιο καλώδιο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. θα συνδέσει το Μαυροβούνιο με την Ιταλία, και θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό προς την ιταλική χερσόνησο από όλη τη Βαλκανική. Ας δούμε όμως ποιες χώρες ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ :

· Βουλγαρία : Με 158 MW εγκατεστημένης ισχύος το 2008, η Βουλγαρία φιγουράρει ανάμεσα στις πιο δυνατές αναδυόμενες αγορές ΑΠΕ της περιοχής. Οι όποιες προσπάθειες σκοντάφτουν περισσότερο σε θέματα ιδιοκτησίας γης και στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν προς τις τοπικές κοινωνίες, παρά σε τοπικές αντιδράσεις όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα.

· Ρουμανία : Στο στόχαστρο της ΔΕΗ βρίσκονται αιολικά πάρκα στην περιοχή της Κωστάντζα και αλλού. Το 2008 η εγκατεστημένη ισχύ στη Ρουμανία δεν ξεπέρασε τα 10 MW.

· Μαυροβούνιο : Η κυβέρνηση πρόκειται να διεξάγει διαγωνισμό για 49 μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ η χώρα έχει τεράστια υδάτινα αποθέματα, και άρα για δυνατότητες παραγωγής φθηνής ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες.

· Κροατία : Εμφανίζεται να μην έχει πάνω από 18 MW εγκατεστημένης ισχύος το 2008.

· ΠΓΔΜ : Μεγάλες προοπτικές αλλά εμφανίζεται να έχει μηδενική παραγωγή αιολικής ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου