.

Φράγμα φτιαγμένο από τέφρα

Πηγή-αναδημοσίευση: Καθημερινή, του Θανάση Τσίγγανα, 2-5-09

Το φράγμα Πλατανόβρυσης του Νέστου είναι ένα από τα ξεχωριστά φράγματα των ελληνικών ποταμών. Οχι λόγω μεγέθους ή ευεργετικών επιπτώσεων, αλλά λόγω κατασκευής. Αξιοποιώντας ένα βιομηχανικό παραπροϊόν, την ιπτάμενη τέφρα που παράγεται από τις καύσεις του λιγνίτη στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια (ΑΗΣ) της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, κατασκευαστές και επιστήμονες δημιούργησαν ένα υψηλής αντοχής ειδικό σκυρόδεμα με το οποίο κατασκεύασαν το φράγμα.
Η χρησιμοποίηση της τέφρας στο παραπάνω έργο ήταν το παράδειγμα που επικαλέστηκαν στις ομιλίες τους επιστήμονες, χθες, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αξιοποίηση των βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση, που πραγματοποιείται στην Αιανή Κοζάνης. «Απόβλητα ναι, άχρηστα όχι» ήταν το βασικό συμπέρασμα των χθεσινών εργασιών που παρουσιάστηκαν. Ερευνες και πειραματικές εφαρμογές ερευνητικών εργαστηρίων έδειξαν ότι το σκυρόδεμα μπορεί να γίνει ισχυρότερο και αποδοτικότερο με την προσθήκη τέφρας από τους ΑΗΣ, της σκωρίας από τον φλοιό του ρυζιού ή του ανακυκλωμένου ελαστικού, το οποίο -σύμφωνα με μελέτη- αναδεικνύεται πολύτιμο για αθλητικές εγκαταστάσεις.
Περιορισμένες ποσότητες
Στο συνέδριο που διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Βιομηχανικών Προϊόντων συμμετέχουν ξένοι και Ελληνες ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι βιομηχανιών και του επιχειρηματικού κόσμου. Λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων τέφρας από την επεξεργασία του ρυζιού, η εφαρμογή στο σκυρόδεμα δεν θεωρείται ακόμη συμφέρουσα, αλλά για την τέφρα του λιγνίτη η συνολική ετήσια «παραγωγή» ξεπερνά τα έντεκα εκατομμύρια τόνους (80% στην Πτολεμαΐδα, 20% στη Μεγαλόπολη). Η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία απορροφά σήμερα μόνο το 10% αυτής, αλλά όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, η χρήση της και σε άλλες εφαρμογές (π.χ. οδοστρώματα, τσιμεντόλιθοι, πλάκες επίστρωσης) μπορεί να οδηγήσει στο μέγιστο ποσοστό απορρόφησης (25%) και το υπόλοιπο να εξάγεται. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα απαλλάσσεται από το κόστος μεταφοράς και απόθεσης της τέφρας στα εξαντλημένα της ορυχεία, ενώ θα γίνεται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου, που παγκοσμίως ευθύνεται για το 7% των εκπομπών.
Iσχυρό κίνητρο
Η Ελλάδα έχει χάσει έδαφος στην αξιοποίηση τέτοιων παραπροϊόντων, που αντί να ανακυκλώνονται, όπως ορίζει οδηγία της Ε.Ε. (στόχος της έως το 2020 να απορροφάται το 70%), καταλήγουν σε ρέματα, κοίτες χειμάρρων, βοσκοτόπια, δάση. «Υπάρχει ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κίνητρο για την απορρόφηση βιομηχανικών αποβλήτων από την κατασκευαστική βιομηχανία», επισήμανε η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ κ. Ιωάννα Παπαγιάννη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου