.

Αναστέλλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις της η ΓΕΝΟΠ;

Το θεμα των προσληψεων της ΔΕΗ προσεγγιζει αναλυτικα το ρεπορταζ της εφημεριδας ΚΟΖΑΝΗ. Αναλυτικα το ρεπορταζ:

"Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητούσε 7.000 νέες προσλήψεις και για το λόγο αυτό προγραμμάτισε κινητοποιήσεις μες την καρδιά του καλοκαιριού.
Η διοίκηση της ΔΕΗ απάντησε ανακοινώνοντας πως θα προσλάβει 4.600, περίπου, νέους εργαζόμενους, εκ των οποίων τους μισούς μέσα απ’ τους διαγωνισμούς που τρέχουν απ’ το 2007 και 2008 και τους υπόλοιπους 2.300 με διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2009 και το 2010.
Έτσι, όλα δείχνουν, πως η ΓΕΝΟΠ θα αναστείλει μάλλον τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, έχοντας ικανοποιηθεί, έστω και μερικώς.
Η απόφαση για τις νέες προσλήψεις, που ναι μεν στο σύνολό τους είναι 4.600, αλλά οι νέες είναι μόνον οι μισές, περίπου, απ’ αυτές, δηλαδή οι 2.300, πάρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ την περασμένη Δευτέρα και καθοριστικό ρόλο σίγουρα έπαιξαν οι προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Έτσι εκδόθηκε ανακοίνωση απ’ το Δ.Σ. της ΔΕΗ που αναφέρει «η Εταιρεία διανύει μια εποχή με μοναδικές απαιτήσεις, πέραν κάθε προηγούμενου, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Οι συνθήκες λειτουργίας της Επιχείρησής έχουν πλέον αλλάξει ριζικά και προσιδιάζουν σε πολύ λίγα σημεία με αυτές του παρελθόντος. Αυτό έχει να κάνει και με την ωρίμανση της Εταιρείας, αλλά και πολύ περισσότερο με τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αγορά.
Η ΔΕΗ, επιλέγοντας να είναι ένας ισχυρός ενεργειακός παράγοντας στον τόπο μας, εκπόνησε και δεσμεύτηκε με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009-2014 να εξοικονομήσει συνολικά 2,2 δισεκατομμύρια στην εξαετία και 500 εκ. (σε τιμές 2008) για κάθε έτος λειτουργίας από το 2014 και μετά. Ο στόχος εξοικονόμησης δαπανών πρέπει να επιτευχθεί με κάθε θυσία, διαφορετικά διακυβεύεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Και, φυσικά, το σχέδιο αυτό υπόκειται σε αναθεωρήσεις, στο βαθμό που σημειώνονται αλλαγές σε σημαντικά θέματα, όπως περιβαλλοντικές απαιτήσεις ή μεταβολές στο επιχειρηματικό και θεσμικό περιβάλλον.
Αλλαγές πρέπει να γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης, ενώ σε ορισμένους τομείς επιβάλλεται να επαναπροσδιοριστεί η αναγκαιότητα δραστηριοποίησής της. Φαίνεται, για παράδειγμα, ότι δεν είναι πλέον δόκιμη η λειτουργία όλων των καταστημάτων και των σημείων εξυπηρέτησης πελατών, όπως ήταν στο παρελθόν. Σύγχρονες μέθοδοι είσπραξης λογαριασμών, απλοποίηση διαδικασιών, καθώς επίσης και άλλες μορφές βελτιστοποίησης της δουλειάς, καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας κατά τόπους. Επίσης, η ομαδοποίηση εργασιών και η αναδόμηση λειτουργιών και σε άλλες μονάδες, θα καταστήσουν δυνατή τη διεκπεραίωση της εργασίας με μικρότερο αριθμό αλλά περισσότερο εκπαιδευμένων εργαζομένων, έτσι ώστε να μην καταστεί απαραίτητη η αντικατάσταση όλων όσων φεύγουν με συνταξιοδότηση.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας το γεγονός του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού της, της απώλειας τεχνογνωσίας, λόγω της αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση, αλλά και της αναγκαιότητας τήρησης των κανόνων ασφαλούς εκτέλεσης της εργασίας, και αφού έλαβε υπόψη τις πρόσφατα αναθεωρημένες ανάγκες της Επιχείρησης σε νέους εργαζόμενους από τις μονάδες της, θα υλοποιήσει κατά το 2009 και 2010 τις παρακάτω προσλήψεις:
2.035 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2007
142 προσλήψεις από την προκήρυξη 2/2007
120 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2008
277 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής με την έκδοση νέας προκήρυξης μέσα στο 2009 *
300 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων με την έκδοση νέας προκήρυξης μέσα στο 2009 *
241 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς με την έκδοση νέας προκήρυξης μέσα στο 2009 *
460 νέες προσλήψεις για την Γενική Διεύθυνση Διανομής με την έκδοση νέας προκήρυξης μέσα στο 2009 *
Επιλεγμένες νέες προσλήψεις για τις λοιπές Γενικές Διευθύνσεις της Επιχείρησης με νέα προκήρυξη το 2009 *
Επιπλέον των παραπάνω, θα προκηρυχθούν περίπου 1.000 ακόμα νέες θέσεις μέσα στο 2010 *».

Όπου υπάρχει αστεράκι, η ανακοίνωση αναφέρεται όντως σε νέες προσλήψεις, οι οποίες μέλλεται να γίνουν μέχρι το 2010. Οι 1.300 απ’ αυτές θα γίνουν μέσα στο 2009, με πέντε προκηρύξεις, και οι υπόλοιπες 1.000, περίπου, θα προκηρυχθούν μέσα στο 2010.

Γιατί καθυστέρησαν οι προσλήψεις του 2007

Στην ίδια ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΔΕΗ θέλησε να απαντήσει και στο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε η πρόσληψη των 2.035 επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007.

Αναφερόμενη σ’ αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα στον τρόπο των προσλήψεων, στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «πέρα από την πρόσληψη των παραπάνω 4.600 περίπου νέων εργαζομένων μέσα στο επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΔΕΗ προσβλέπει, επίσης, στη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών προκήρυξης-πρόσληψης, καθώς επίσης και στη βελτίωση της ίδιας της διαδικασίας. Έτσι, θα εξασφαλιστεί η πρόσληψη των νέων εργαζομένων με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Είναι γεγονός ότι οι περίπλοκες διαδικασίες της προκήρυξης 1/2007, όπου η διαχείριση 55.000 υποψηφίων - που επί της ουσίας, μέσω της πολλαπλής επιλογής θέσεων, αντιστοιχούν σε περίπου 550.000 υποψηφιότητες - η διαδικασία της εκδίκασης των ενστάσεων, ο έλεγχος της νομιμότητας και άλλες διαδικασίες, που στοχεύουν στην εξασφάλιση ποιοτικών και άρτιων αποτελεσμάτων, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην πρόσληψη των 2.035 νέων εργαζομένων. Για το γεγονός αυτό, η Επιχείρηση εκφράζει την λύπη της για την ταλαιπωρία των υποψηφίων, αλλά και για την καθυστέρηση της ενδυνάμωσης των μονάδων της με νέο ανθρώπινο δυναμικό».

Εκπρόσωποι εργαζομένων: Ικανοποιήθηκαν τελικά όλοι;

Στην αρχή του ρεπορτάζ αυτού σημειώνουμε πως είναι πολύ πιθανό μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ για προσλήψεις να υπάρχει και αναστολή των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ.

Αν αυτό συμβεί, κάτι που μέλλεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ την Τρίτη 23 Ιουνίου, τότε λογικά θα συνοδευτεί από ένα σκεπτικό που θα εκφράζει και τη, μερική έστω, ικανοποίηση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στη ΔΕΗ για την ανακοίνωση των προσλήψεων.

Θα είναι όμως πραγματικά ικανοποιημένοι όλοι οι εργαζόμενοι; Οι δικές μας πληροφορίες λένε πως όχι και ειδικά αυτό ισχύει μεταξύ των συνδικαλιστών που βρίσκονται και δρουν στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας.

Διότι ναι μεν απ’ τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν ο τομέας της παραγωγής που βρίσκεται εδώ παίρνει το ποσοστό που πρέπει, αλλά και πάλι ο τελικός αριθμός προσλήψεων βρίσκεται μακριά απ’ τις ανάγκες της περιοχής σε εργαζόμενους.

Οπότε τι θα κάνουν τα σωματεία της περιοχής και οι εκπρόσωποί τους; Θα κινητοποιηθούν από μόνα τους, με τη ΓΕΝΟΠ θεατή; Όλα είναι πιθανά…

Πάντως ότι δε σκοπεύουν να υποστείλουν τη σημαία της διεκδίκησης για επιπλέον προσλήψεις φαίνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, του μεγαλύτερου συνδικάτου στην περιοχή, με την οποία ζητείται, για μια ακόμα φορά, η συνδρομή και των τοπικών φορέων για να συνεχιστεί η διεκδίκηση και άλλων θέσεων εργασίας.

Στη σχετική μάλιστα ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μετά την τελευταία του συνεδρίαση αναφέρει πως «σε μία εποχή κρίσιμη και δύσκολη για τα ενεργειακά ζητήματα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εξακολουθεί - ανένδοτα και περισσότερο μαχητικά - να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Το πλαίσιο που έχει βάλει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για το επόμενο χρονικό διάστημα, σαφώς και μας βρίσκει σύμφωνους και έτοιμους για κάθε τι που πρόκειται να δρομολογηθεί, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, επιδιώκοντας τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τον οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει αποτελεσματικά, ζητήματα, όπως η κατασκευή της μονάδας στην Φλώρινα από τη ΔΕΗ, καθώς και η πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της ΔΕΗ, προχώρησε στην εξουσιοδότηση της εκτελεστικής του επιτροπής κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση πάντα με την απόφαση της ΓΕΝΟΠ, μετά και την απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ για 2.300 νέες προσλήψεις για την περίοδο 2009-2010.
Στόχος δεν είναι άλλος από το να προγραμματιστούν άμεσα δράσεις - κινητοποιήσεις, τόσο στο Ν. Κοζάνης όσο και στον Ν. Φλώρινας, όπου με την συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας θα μπορέσει να υπάρξει μία αποτελεσματική κίνηση, που θα δικαιώσει τις προσδοκίες και τα δίκαια αιτήματα των εμπλεκομένων.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις για τους δύο νομούς, για τις οποίες και θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση. Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται μαζί μας στις επάλξεις, να επαγρυπνούν και να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, προκειμένου για μία ακόμα φορά να πετύχουμε τον στόχο μας.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έχουμε καταφέρει πολλά. Μπορούμε ακόμα περισσότερα»."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου