.

Λ. Τσικριτζής για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος : Ας κοπάσουν οι χοροί

Η γνωστή πλημμύρα μεγαλόστομων διακηρύξεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντας σκέπασε και σε αυτή την επέτειο τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και της περιοχής.
Ιδιαίτερα φουσκωμένες ήταν και οι δηλώσεις αρκετών τοπικών παραγόντων με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου ανεξάρτητου σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ποιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα.
Δεν ξέρουμε πόσο πρέπει να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι
• πενήντα χρόνια μετά την εγκατάσταση της ΔΕΗ στην περιοχή αξιωθήκαμε επιτέλους να αποκτήσουμε τον «πρώτο ανεξάρτητο σταθμό» (!) που μετράει τι μας ραντίζουν
• το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε ένα κάρο λεφτά πριν αρκετά χρόνια για να πάρει τρεις σταθμούς, τους οποίους όμως δεν κατάφερε να λειτουργήσει σε συνεχή φάση και γρήγορα τους παράτησε,
• τα νούμερα που έχουμε την τελευταία δεκαετία για τις συγκεντρώσεις αερίων ρύπων προέρχονται όχι από το καθ’ ύλην αρμόδιο κράτος, αλλά α) από το ΤΕΙ και δευτερευόντως από το Πανεπιστήμιο και β) από τους σταθμούς της ΔΕΗ, δηλαδή από τον ίδιο το ρυπαίνοντα (!).
• Ο Συνήγορος του Πολίτη πρόσφατα κατηγόρησε την Πολιτεία ανοιχτά (κυρίως την Περιφέρεια), γιατί δεν άσκησε επί δεκαετίες την αρμοδιότητα της να εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ή την εκχώρησε στη Νομαρχία, χωρίς και η τελευταία να ανταποκριθεί έγκαιρα.
• η Πτολεμαίδα, που είναι δίπλα στον πιο ρυπογόνο ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, δεν είχε ή δεν ήθελε να έχει για πολλά χρόνια σταθμό μέτρησης (τον Ιούλιο εγκατέστησε έναν το ΤΕΙ) και επομένως προς τι οι θριαμβολογίες.

Πιο ορθό λοιπόν θα ήταν να κάνουμε έναν θλιβερό απολογισμό για τις τρομακτικές καθυστερήσεις στα θέματα παρακολούθησης της ποιότητας αέρα, παρά να διαγκωνιζόμαστε και να πλειοδοτούμε σε έπαρση.

Δεν μηδενίζουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται, και συνεπώς θα συμφωνήσουμε ότι έστω και πολύ αργά έγινε ένα θετικό βήμα από το Κέντρο Περιβάλλοντος.
Μέχρι εκεί όμως. Χωρίς περίσσια λόγια.

Σεμνά και ταπεινά

Λ. Τσικριτζής
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου