.

Οι δύο κλάδοι της ανάπτυξης

Αναδημοσίευση: Το Βήμα, του Γρηγόρη Νικολόπουλου, 7.06.09

Oταν ρωτάμε τους τραπεζίτες ποιες θα είναι οι μεγάλες δουλειές για την ερχόμενη δεκαετία στην Ελλάδα η απάντηση είναι πλέον ξεκάθαρη: Εναλλακτικές πηγές ενέργειας και διαχείριση απορριμμάτων. Ολοι συμφωνούν ότι αυτοί οι δύο κλάδοι θα συμπληρώσουν την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας και θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο κλάδοι σχετίζονται με αυτό που αποκαλείται «πράσινη ανάπτυξη» ούτε ότι και για τους δύο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει πάρα πολύ μεγάλα κονδύλια.

Διότι στην Ελλάδα οι δουλειές, ως γνωστόν, γίνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο πρώτος κλάδος, δηλαδή οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προσφέρει πλήθος ευκαιριών ακόμη και για τους μικρούς επιχειρηματίες ή απλούς ιδιώτες, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ταράτσες και οικόπεδα. Ο δεύτερος απαιτεί πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις και μάλλον αφορά μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε- ως χώρα- να έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε οποιαδήποτε επένδυση. Και αυτό διότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας δεν μπορεί να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις. Μετά βίας πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά και τα τοκοχρεολύσια για τον εξωτερικό δανεισμό. Και η πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αν χαθεί μια δόση, δηλαδή αν δεν πληρώσουμε μια φορά, θα διακοπεί αυτομάτως η χρηματοδότηση από τις διεθνείς τράπεζες και η χώρα αυτομάτως θα περάσει σε παύση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση. Σήμερα η βασική πηγή εσόδων από το εξωτερικό είναι τα δάνεια- αυτά είναι που κρατούν την οικονομία ζωντανή.

Το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου είναι αναγκαίο ώστε να αρχίσουν σταδιακά και κάποιες επενδύσεις, από αυτές που έχουν μεν προγραμματιστεί, αλλά τελικά μένουν στα χαρτιά ελλείψει ρευστότητας του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον εδώ ζούμε, στη χώρα τού από μηχανής θεού, η λύση τελευταία στιγμή θα βρεθεί και οι επενδύσεις σε αυτούς τούς δύο κλάδους θα αρχίσουν. Η ευκαιρία, λοιπόν, κυρίως μέσω των φωτοβολταϊκών δίδεται σε όλους, ακόμη και στους μικρότερους ιδιώτες επενδυτές, και μάλιστα με εγγυημένη απόδοση περίπου 10% τον χρόνο αφού το ρεύμα που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά είναι υποχρεωμένη να το αγοράζει η ΔΕΗ σε σταθερές τιμές επί είκοσι χρόνια. Εξάλλου η «πράσινη ανάπτυξη» είναι η κεντρική αναπτυξιακή επιλογή και του ΠαΣοΚ, αλλά εντάσσεται και στις διεθνείς τάσεις για καθαρότερες ενεργειακές λύσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου