.

Ματαίωση διαγωνισμού για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Πηγή: Express.gr, 25/07/09

ΣE ματαίωση οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διαγωνισμός για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, την ίδια ώρα που η επιχείρηση κατέθεσε υψηλότερη οικονομική προσφορά για την αγορά μεριδίου μετοχών της κρατικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ο πρόεδρος της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος θα εισηγηθεί τη ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού με επιχείρημα την ενδεχόμενη καθυστέρηση της κατασκευής από τον ΔΕΣΦΑ του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το καύσιμο έως τον νέο σταθμό. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί ότι η ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση των δοκιμών λειτουργίας σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση της νέας μονάδας.

Η ματαίωση του διαγωνισμού πρακτικά σημαίνει και το τέλος του περίφημου επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΗ έως το 2014, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει εντονότατη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Την αντίδραση αυτή προανήγγειλε ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος από τη Μεγαλόπολη την οποία επισκέφθηκε χθες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη ματαίωση του διαγωνισμού είχε προτείνει κατ' αρχήν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος σε συνεργασία με την ιταλική Ansaldo συμμετέχει σε αυτόν και εν συνεχεία την προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 750-835 MW και προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

Το έργο διεκδικεί επίσης η ΜΕΤΚΑ σε συνεργασία με την General Electric. Μάλιστα η ΜΕΤΚΑ έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση που είναι ανάδοχος θα μεριμνήσει με τη ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την επιχείρηση σε περίπτωση καθυστέρησης έλευσης του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη και για διάστημα ενός έτους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου