.

Νομάρχης Κοζάνης εναντίον ΔΕΗ: "Δεν διαπραγματευόμαστε την επιβίωσή μας"

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα Μακεδονία, του Κώστα Καντούρη, 17 Ιουλίου 2009

“Τα πρόστιμα δεν λύνουν το πρόβλημα”, δηλώνει στη “Μ”, επισημαίνοντας πως όλη η κοινωνία του νομού είναι ανάστατη. “Γίνονται σημεία και τέρατα”, υποστηρίζει, “αλλά εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε την επιβίωσή μας”.
Ο αναλυτικός κατάλογος των δύο προστίμων 300.000 και 150.000 ευρώ που επέβαλε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος για περιβαλλοντικές παραβάσεις στα λιγνιτωρυχεία της Μαυροπηγής και της Πτολεμαΐδας αντίστοιχα επανέφερε το θέμα της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής του νομού και εξόργισε τον νομάρχη Γιώργο Δακή. “Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά. Βάζουν ταφόπλακα ακόμη και στα παιδιά μας που δεν γεννήθηκαν ακόμη. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο!”, τόνισε.

Αποφασισμένος να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τη διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ο νομάρχης Κοζάνης, ο οποίος ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα στα εργοστάσια και στα ορυχεία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το σοβαρότερο από τα προβλήματα που ο ίδιος διαπιστώνει, εκτός των καθημερινών εκπομπών ρύπων πέραν των ορίων, λόγω παλαιότητας των εργοστασίων της επιχείρησης, είναι η λειτουργία των ακάλυπτων ταινιόδρομων, αλλά και η αποκάλυψη από τους επιθεωρητές πως 1.000 τόνοι λιπαντικών, από τους 1.500 τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, κατέληξαν στο έδαφος. “Αυτό είναι έγκλημα, όταν γνωρίζουμε ότι οι απώλειες σε τέτοιες περιπτώσεις κυμαίνονται στο 10%”, υπογράμμισε ο κ. Δακής. Ακόμη η επιχείρηση καταγγέλλεται πως δεν έχει φροντίσει για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν τρωθεί.
Η νομαρχία Κοζάνης τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 210.000 ευρώ στη ΔΕΗ για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ τα τελευταία που επιβλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά προέκυψαν ύστερα από έλεγχο που ζήτησε να γίνει πάλι η νομαρχία. “Δεν είναι τίποτε για τη ΔΕΗ τα πρόστιμα, όταν εισπράττει μόνο από την Κοζάνη 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο”, τόνισε ο νομάρχης, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλη την τοπική κοινωνία. “Δεν ζητούμε να μας χαριστούν, απλώς να εφαρμόζουν αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία”, εξήγησε. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που επισήμανε, πως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα σε όλα τα Βαλκάνια, μετά την αλλαγή των φίλτρων έχει μειώσει θεαματικά τα επίπεδα εκπομπής ρύπων. Το ίδιο, είπε, θα συμβεί όταν λειτουργήσει ο νέος σταθμός της Πτολεμαΐδας, που θα αντικαταστήσει τον παλιό, οπότε θα μειωθεί η ρύπανση της περιοχής χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την καλύτερη εκμετάλλευση του λιγνίτη.

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ
Η μόνιμη απάντηση των υπευθύνων της ΔΕΗ στις τοπικές αρχές της Κοζάνης είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ακολουθηθεί η νομοθεσία. Πράσινες ζώνες στα ορυχεία, κάλυψη των ταινιοδρόμων, τοποθέτηση νέων φίλτρων, μέχρι και διαβροχή των περιοχών όπου γίνεται απόθεση αδρανών υλικών, για να μη σηκώνεται σκόνη, αποτελούν λογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι οποίες όμως δεν τηρούνται, όπως φαίνεται και από τον κατάλογο των προστίμων.
“Δεν μας πείθουν οι δικαιολογίες τους. Εμείς απαιτούμε, για να ζούμε”, απαντά ο νομάρχης. Πάντως οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας απέφυγαν να απαντήσουν στις καταγγελίες των τοπικών φορέων, όπως και για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν η “Μ” επανειλημμένως ζήτησε την άποψη της επιχείρησης.


“Δεν θα καταστραφούμε άλλο”

Η περιοχή των λιγνιτωρυχείων στο νομό Κοζάνης καλύπτει έκταση 170.000 στρεμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αεροφωτογραφίες η πόλη της Πτολεμαΐδας αποτελεί μόλις μία κουκίδα μπροστά στην έκταση αυτή. Το ανάγλυφο της περιοχής έχει καταστραφεί και, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, η επιχείρηση δεν έκανε κάτι για την αποκατάστασή του. “Παραδοσιακές αγροτικές περιοχές πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν από την καταστροφή των εδαφών, δεν έχει γίνει τίποτε απʼ όσα προβλέπονται για την αποκατάσταση της περιοχής”, ισχυρίζεται ο νομάρχης. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον λιγνίτη, ούτε στην εκμετάλλευσή του, είναι το εθνικό μας καύσιμο, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι, δεν μπορεί να καταστρεφόμαστε άλλο”, συμπλήρωσε.
Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή των επιπτώσεων από τα λιγνιτωρυχεία στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής. Το χωριό Ερμακιά του δήμου Αγίας Παρασκευής για χρόνια ήταν ο φυσικός υδροδότης της πόλης της Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο το νερό έχει στερέψει για τις ανάγκες της πόλης, αλλά χρειάστηκε να γίνει επέμβαση σε βάθος 500 μέτρων για να βρεθεί νερό για το ίδιο το χωριό.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου