.

Σπάρτακος: Παιχνίδι του Υπουργείου Ανάπτυξης σε βάρος της ΔΕΗ για το λιγνίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ
- ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
- ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟ ΄ΦΙΑΣΚΟ΄ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ
Στην πλήρη απαγόρευση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής Φλώρινας, Ελασσόνας και Δράμας από τη ΔΕΗ ΑΕ προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη δέσμευσή του απέναντι στην ΕυρωπαϊκήΈνωση.Πιο συγκεκριμένα: 1ον: Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε να διασφαλίσει την πρόσβαση των Ανταγωνιστών της ΔΕΗ ΑΕ στον λιγνίτη, καθώς και στην παραγωγή Η/Ε, με καύσιμο τον λιγνίτη.
2ον: Να παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη για τα τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας, αποκλείοντας τη ΔΕΗ.
3ον: Να εξασφαλίσει ότι οι Επιχειρήσεις που θα κερδίσουν στους Διαγωνισμούς αυτούς δεν θα πουλήσουν τον λιγνίτη στη ΔΕΗ.
Τώρα αποδεικνύεται γιατί ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κος Φώλιας έδωσε το 2008, ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, στην ΤΕΡΝΑ την άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής Η/Ε με καύσιμο τον λιγνίτη.
Τώρα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει τότε ότι η αυτή η εξέλιξη βάζει σε περιπέτειες και απομακρύνει την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ από τη ΔΕΗ.
Τώρα αποδεικνύεται γιατί η προκήρυξη του εν λόγω Διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας (όπως είχαμε δυστυχώς προβλέψει – και προειδοποιήσει) κατέληξε σε φιάσκο. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι εν δυνάμει κατασκευάστριες εταιρείες δεν κατέθεσαν οικονομικές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας, έχοντας υπόψη ότι σήμερα θα αποτελούν τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ για τα κοιτάσματα και την κατασκευή της μονάδας στη Φλώρινα.
Το ΄παιχνίδι΄ ήταν καλά στημένο σε βάρος της ΔΕΗ, γι’αυτό πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
- Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι ιδιώτες δεν κατασκευάσουν λιγνιτικές μονάδες;
- Για πόσο χρόνο θα δεσμεύουν αυτά τα κοιτάσματα που αποτελούν το εθνικό μας καύσιμο;
- Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας;
- Θα αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τρίτους;
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τη ΔΕΗ να προσφύγει άμεσα κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού έχει έννομο συμφέρον.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους φορείς του Ν. Φλώρινας, ότι η μονάδα Μελίτη ΙΙ θα γίνει 100% από τη ΔΕΗ.
Την Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο λιγνίτης παραμένει το εθνικό μας καύσιμο με την σημαντική συμβολή του στην αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε Η/Ε.
Την τοπική κοινωνία να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ.
Θυμίζουμε ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο 32ο συνέδριό της, ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει κανένα κοινοπρακτικό σχήμα για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ !!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου