.

Άγ. Ανάργυροι: Ρωγμές σε σπίτια με ...ευθύνη της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Έθνος, του Βασίλη Ιγνατιάδη, 6/8/09

Καταπέλτης κατά της ΔΕΗ είναι η μελέτη επιστημόνων του ΑΠΘ για τα αίτια των ρωγμών και τις βαριές βλάβες που παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα 183 σπίτια του χωριού Ανάργυροι της Φλώρινας, το οποίο απέχει μόλις 200 μέτρα από ορυχείο της επιχείρησης.
Οι καθηγητές υδρογεωλογίας Γ. Σούλιος και σεισμολογίας Θ. Τσάπανος αποδίδουν το φαινόμενο στην τεχνητή πτώση από τη ΔΕΗ του υδροφόρου ορίζοντα κατά πολλές δεκάδες μέτρα, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ορυχείο λιγνίτη.


Στη μεγάλη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα από τις εργασίες της ΔΕΗ οφείλονται,σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ, οι ζημιές στα σπίτια του χωριού Ανάργυροιστη Φλώρινα «Οι ρωγμώσεις στα σπίτια δεν μπορούν να οφείλονται σε τεκτονική δράση», είπε ο κ. Τσάπανος

Αυτό το γεγονός, που επιτεύχθηκε με την άντληση νερού από γεωτρήσεις, προκάλεσε τη διολίσθηση (συνίζηση) του υπεδάφους, με αποτέλεσμα να υποστούν βαριές βλάβες τα σπίτια του οικισμού.
Η μελέτη καταρρίπτει μία προς μία τις αιτιάσεις της ΔΕΗ, που επί χρόνια απέδιδε τις ζημιές είτε σε σεισμούς είτε στις αγροτικές γεωτρήσεις, και αποτελεί ένα δυνατό όπλο στα χέρια της δημοτικής Αρχής στο αίτημά της για μετεγκατάσταση του χωριού.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Αετού μαζί με τον νομάρχη και βουλευτές της Φλώρινας σκοπεύουν να καταθέσουν τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Π. Αθανασόπουλο, ζητώντας του να προχωρήσει το θέμα της μετεγκατάστασης, με τον πρώτο να απειλεί με κινητοποιήσεις, ακόμα και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης. Εδώ και χρόνια, πολλοί από τους περίπου 450 κατοίκους των Ανάργυρων Φλώρινας κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο να πέσει το σπίτι τους και να τους πλακώσει.

Το σύνολο των 183 σπιτιών έχουν υποστεί ρωγμώσεις, ενώ σε 17 απ αυτά οι τοίχοι «χάσκουν» με ανοίγματα πλάτους έως και 10 εκατοστών.

Για τα τελευταία, η αρμόδια Πολεοδομία Φλώρινας έχει στείλει στους ιδιοκτήτες ισάριθμες εκθέσεις επικινδυνότητας, καλώντας τους να επισκευάσουν άμεσα τα σπίτια τους ή αλλιώς να τα εγκαταλείψουν.

Το περιθώριο 4 μηνών που τους δόθηκε έχει παρέλθει και οι κάτοικοι παραμένουν στα επικίνδυνα σπίτια, καθώς δεν έχουν αλλού να μείνουν, ούτε την οικονομική δυνατότητα να τα επισκευάσουν.

Για περισσότερα από 15 χρόνια κάτοικοι και δημοτική Αρχή φωνάζουν πως αιτία των ζημιών είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ που διάνοιξε ορυχείο σε απόσταση 200 μέτρων από τα πρώτα σπίτια και ζητούν τη μετεγκατάσταση του χωριού με ευθύνη και έξοδα της επιχείρησης, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές απείχαν από τις κάλπες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Προφάσεις»
Ολα αυτά τα χρόνια, η ΔΕΗ απαντούσε πως η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη, αποδίδοντας το φαινόμενο τη μία σε υποτιθέμενα σεισμικά ρήγματα κάτω από το χωριό και την άλλη στην άντληση νερών από τις αγροτικές γεωτρήσεις. «Αυτές όλες ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις και το ήξεραν ακόμα και στη ΔΕΗ, αλλά έπρεπε να το αποδείξουμε.

Με τη μελέτη αυτή αποδεικνύουμε επιστημονικά την αλήθεια και η ΔΕΗ πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αετού Φλώρινας, που κατάγεται από τους Ανάργυρους, Σταύρος Αναστασιάδης.

Η ΜΕΛΕΤΗ
Καταρρίπτεται κατηγορηματικά η εκδοχή των σεισμών

Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν προχθές από τους δύο καθηγητές, σε εκδήλωση στους Αναργύρους.

«Φανταστείτε μια σκάφη σαν αυτή που έπλεναν οι γυναίκες παλιότερα, την οποία γεμίζουμε με νερό και άμμο.

Την τρυπάμε από κάτω, φεύγει το νερό και μένει μόνη της η άμμος, η οποία συρρικνώνεται. Αυτό συνέβη στους Ανάργυρους», είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Γ. Σούλιος.

Το φαινόμενο ονομάζεται συνίζηση του υπεδάφους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ζημιές στα σπίτια στην επιφάνεια.

Ο καθηγητής απέρριψε τον ισχυρισμό που έχει διατυπωθεί από επιτελείς της ΔΕΗ ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην άντληση νερού από γεωργικές γεωτρήσεις, καθώς, όπως είπε, αυτές μπορούν να προκαλέσουν πτώση του υδροφόρου ορίζοντα μέχρι 10-20 μέτρα, ενώ για να προκληθεί συνίζηση απαιτείται πτώση πάνω από 50-70 μέτρα.

Κατηγορηματικά καταρρίπτεται και η εκδοχή των σεισμών, από τον καθηγητή σεισμολογίας Θ. Τσάπανο, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι σεισμοί στην περιοχή είναι της τάξης του 1,5 έως 4,7 Ρίχτερ, όλοι μακριά, και δεν δίνουν έντονα φαινόμενα. Δεν είναι τέτοιας τάξης δονήσεις που να προκαλούν επιφανειακά φαινόμενα.

Οι ρωγμώσεις στα σπίτια δεν μπορούν να οφείλονται σε σεισμούς ή σε τεκτονική δράση κάποιων μικρορηγμάτων στην περιοχή», είπε κατηγορηματικά στο «Εθνος» ο κ. Τσάπανος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου