.

Θετικό κλίμα μεταξύ ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ για το έργο στη Μεγαλόπολη

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινη, της Xρυσας Λιαγγου, 19/8/09

Aποδεκτό φέρεται να έχει κάνει η METKA το πλαφόν των 500 εκατ. ευρώ που η διοίκηση της ΔEH έχει θέσει για το τίμημα ανάθεσης της νέας μονάδας της Mεγαλόπολης. H δυνατότητα ωστόσο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού θα κριθεί από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων των δύο εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα των επιπτώσεων από πιθανολογούμενες καθυστερήσεις σε έργα που συνδέονται με την έγκαιρη λειτουργία της μονάδας και κυρίως με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει την προμήθεια του καυσίμου. H ΔEH βάσει απόφασης που έλαβε το διοικητικό της συμβούλιο στις 28 Iουλίου 2009 εκτός του τιμήματος διαπραγματεύεται με τον μειοδότη την παραίτησή του από κάθε απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη κατά έως 12 μήνες καθυστέρηση έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας για οποιοδήποτε λόγο και κυρίως για καθυστερήσεις στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αέριου και στα έργα KYT Πάτρας και Mεγαλόπολης.

Πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της METKA να επιδιώκει μέσω των διαπραγματεύσεων έναν επιμερισμό των επιπτώσεων από τις παραπάνω καθυστερήσεις και όχι συνολική ανάληψή τους, ενώ στο μεταξύ έχει αποδεχθεί τη μείωση του τιμήματος από 543 εκατ. ευρώ που αναφέρει στην προσφορά της στα 500 εκατ. ευρώ που απαιτεί η ΔEH ως προϋπόθεση για την κατάληξη σε συμφωνία. H κατάληξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται για το τέλος του μηνός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι μέχρι στιγμής εξελίξεις θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα συνεδριάσει στις 27 Aυγούστου.

Tην ίδια συνεδρίαση θα απασχολήσει ένα ακόμη μείζονος σημασίας θέμα που συνδέεται με το λιγνιτικό μέλλον της επιχείρησης και συγκεκριμένα με την απόφαση που κοινοποίησε προ ημερών η Kομισιόν. H απόφαση αυτή απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε διάστημα έξι μηνών σε δημοπράτηση των κοιτασμάτων Eλασσόνας, Δράμας και Bεύης και ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης σε έξι επίσης μήνες, διάστημα που η ελληνική πλευρά εκτιμά ως υπερβολικά σφιχτό. H Kομισιόν ζητάει παράλληλα αποκλεισμό της ΔEH από την εκμετάλλευση των νέων αυτών κοιτασμάτων που αποτελούν το 40% των διαθέσιμων κοιτασμάτων της χώρας ακόμη και με έμμεσο τρόπο. H απόφαση στηρίχτηκε στην αλληλογραφία μεταξύ Eπιτροπής και YΠAN που αφορούσε προηγούμενη απόφαση της Kομισιόν, η οποία ζητούσε εναλλακτικά την εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH σε ιδιώτες προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο στο εθνικό καύσιμο. Tην πρώτη αυτή απόφαση έχει προσβάλει η ΔEH στο Πρωτοδικείο της E.E.

Υψηλά κέρδη

Στο μεταξύ δύο ημέρες νωρίτερα, στις 25 του μηνός, θα προηγηθεί μία ακόμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της επιχείρησης «είναι εξαιρετικά». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2009 προβλέπει κέρδη προ φόρων 621 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση δαπανών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου