.

ΚΚΕ : Ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων στους ιδιώτες και τους μονοπωλιακούς ομίλους

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

Στα πλαίσια των πολιτικών της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας, των συνθηκών του Μάαστριχ και της στρατηγικής της Λισσαβόνας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε στην ΕΕ για την παραχώρηση του 40% των κοιτασμάτων Λιγνίτη της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Με βάση τις προτάσεις, τα κοιτάσματα Λιγνίτη Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας παραχωρούνται για εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ, στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των παραπάνω Λιγνιτωρυχείων δεν μπορεί να συμμετέχει η ΔΕΗ, η οποία επίσης δεν θα μπορεί να αγοράζει τον παραγόμενο από τους ιδιώτες Λιγνίτη. Με την ίδια απόφαση οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των Λιγνιτωρυχείων πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο σε 6 μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης, επιπλέον δε, τα δικαιώματα παραχώρησης πρέπει να έχουν χορηγηθεί πραγματικά σε 12 μήνες από την απόφαση.
Η Κυβέρνηση ήδη προκήρυξε το διαγωνισμό για το Λιγνιτωρυχείο της Βεύης και η προθεσμία για υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 4 Σεπτέμβρη. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι άσχετη από την άδεια λειτουργίας ατμοηλεκτρικής μονάδας που πήρε η ΤΕΡΝΑ για την περιοχή Αμυνταίου που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II από την ΔΕΗ.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που στηρίζουν τις πολιτικές της απελευθέρωσης και της ανταγωνιστικότητας έχουν τεράστιες ευθύνες που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο την ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση, παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο και την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Πρόκειται για αρνητικές εξελίξεις τόσο στο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την ηλεκτρική ενέργεια, την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Η παράδοση των Λιγνιτωρυχείων στο μεγάλο κεφάλαιο αποκαλύπτει τον ρόλο των ξεπουλημένων πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ και το συνδικαλιστικό κίνημα, που έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι πολιτικές της απελευθέρωσης και της ανταγωνιστικότητας. Αποκαλύπτει τις αντιλαϊκές πολιτικές που στηρίζουν και τις αυταπάτες που καλλιεργούν στους εργαζόμενους, ότι μπορεί να υπάρχει ισχυρή ΔΕΗ που να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Μπροστά σʼ αυτήν την κατάσταση η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι η μόνη λύση σε όφελος του λαού και της χώρας είναι η ανάπτυξη αγώνων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί σχεδιασμένα με βάση την εξυπηρέτηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και δεν θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μόνο σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να υπάρχει ΔΕΗ πραγματικά δημόσια που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.
Μόνο ο κρατικός φορέας ενέργειας της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, μπορεί να διασφαλίζει την παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, να παρέχει φθηνό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, να διασφαλίζει την ανάπτυξη σε όφελος του λαού και των εργαζομένων.
Μόνο η συμμετοχή στους αγώνες για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να ανοίξει δρόμους για ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού και της χώρας

ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου