.

Ι. Βλατής: Προστατεύει τη ΔΕΗ ο Σουφλιάς από την καταγραφή της ρύπανσης

Δελτίο Τύπου, 10/8/09

Η εξαίρεση της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας από την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης θορύβου και την προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Βλατή.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Βλατής, «Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για αυτή την ενέργεια, είναι ότι αποφεύγοντας να καταγράψει επίσημα το Υπουργείο την κατάσταση που δημιουργείται από τη ΔΕΗ, ουσιαστικά της δίνει άλλοθι να συνεχίσει να ρυπαίνει χωρίς καμία συνέπεια, αφού δεν ελέγχεται από κανέναν και από πουθενά!»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά

Θέμα: «Χαρτογράφηση θορύβου – προμήθεια εξοπλισμού καταγραφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

Κύριε Υπουργέ,

Ο θόρυβος και η απουσία του αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την κακή ή καλή ψυχική υγεία των ανθρώπων ειδικά στη σύγχρονη εποχή, όπου τα πάντα έχουν βιομηχανοποιηθεί.
Η χαρτογράφηση και καταγραφή του λοιπόν, δίνει πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή του ώστε οι πολίτες να διαβιούν σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον.
Παράλληλα και επειδή εκτός από την ηχορύπανση οι πόλεις μας υποφέρουν και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακριβής μέτρησή της μπορεί να προσδιορίσει το είδος των ρύπων και τελικά τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο και την κατά το δυνατό εξάλειψή της επίσης.
Με μια καθαρά επικοινωνιακή κίνηση στις 21 Ιουλίου 2009, προβήκατε σε συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας αποφάσεις για ανάθεση μελετών χαρτογράφησης του θορύβου και προμήθειας εξοπλισμού καταγραφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις της Ελλάδας, εξαιρώντας όμως τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας για το νομό Κοζάνης.
Να θυμίσω ότι σε αυτές τις δύο πόλεις διαβιούν πάνω από 120.000 πολίτες, με την περιοχή να υποφέρει κυριολεκτικά τόσο από την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και από τον θόρυβο, που προέρχονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου λοιπόν ότι το λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας προσφέρει στην εθνική οικονομία το 70% της απαιτούμενης ενέργειας, προκύπτει μια ακατανόητη και άδικη συμπεριφορά για τους κατοίκους της περιοχής.
Η προϋπόθεση των 100.000 κατοίκων ανά πολεοδομικό συγκρότημα που θέσατε για την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης θορύβου είναι πλήρως αντιεπιστημονική, αφού όταν υπάρχουν βιομηχανικές δραστηριότητες όπως αυτές της ΔΕΗ δεν τίθεται ζήτημα μεγέθους πόλεως, αλλά ουσίας προβλήματος το οποίο όμως προσπεράσατε με απίστευτη ευκολία.
Για το δεύτερο και επίσης ζέον ζήτημα καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλάβατε τις πόλεις της Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου, Μεγαλόπολης και Μυτιλήνης, αγνοώντας και πάλι το γεγονός της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης που υφίστανται η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για αυτή σας την ενέργεια, είναι ότι αποφεύγοντας να καταγράψει επίσημα το Υπουργείο σας την κατάσταση που δημιουργείται από τη ΔΕΗ, ουσιαστικά της δίνει άλλοθι να συνεχίσει να ρυπαίνει χωρίς καμία συνέπεια, αφού δεν ελέγχεται από κανέναν και από πουθενά!

Κατόπιν των προηγούμενων, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Γιατί εξαιρέθηκαν οι πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας από τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης θορύβου;
2. Γιατί εξαιρέθηκαν οι πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας από τη συμμετοχή τους στην προμήθεια εξοπλισμού για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;
3. Θεωρείτε πως η ΔΕΗ Α.Ε. δεν αποτελεί ρυπαντή για το περιβάλλον στις πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, για να συμπεριληφθούν στις χρηματοδοτήσεις που υπογράψατε περί μελετών χαρτογράφησης θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης;
4. Εφόσον η ΔΕΗ Α.Ε. δεν ρυπαίνει για να συμπεριλάβετε την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα στις παραπάνω χρηματοδοτήσεις, με ποια κριτήρια συμπεριλάβατε τη Μεγαλόπολη;


Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Ν. Βλατής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου