.

Κρυφό σχέδιο της ΔΕΗ για το κλείσιμο ΑΗΣ & Ορυχείων; Παγώνουν οι μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής – Ποντοκώμης;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει εσχάτως η διοίκηση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι υπάρχει ένα «κρυφό» σχέδιο προγραμματισμού που οδηγεί στο κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας στο νομό Κοζάνης μέχρι το 2019 (ΑΗΣ Καρδιάς και μονάδες 1, 2, 3, 4 ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου). Ως συνεπακόλουθο αυτού του «κρυφού» σχεδιασμού, είναι αφενός η ταχύτατη ελάττωση παραγωγής λιγνίτη από τα ορυχεία και φυσικά το πάγωμα των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής – Ποντοκώμης και αφετέρου η εκτίναξη της ανεργίας με τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.
Σχετική ερώτηση κατάθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής, με την οποία ζητεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει επίσημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, για το τι πρόκειται να γίνει, αφού το σύνολο της χώρας εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα βασίζει την ανάπτυξή του στις δραστηριότητες της ΔΕΗ με την παραγωγή λιγνιτικής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη

Θέμα: «Ενεργειακός Προγραμματισμός ΔΕΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα του Ενεργειακού Κέντρου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ, πρόκειται να αποσυρθούν: το 2010 ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, το 2011 οι 1, 2 & 3 μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το 2014 η 4η και συγχρόνως να τεθεί σε λειτουργία η 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Βάσει του ίδιου προγράμματος οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς προβλέπεται να αποσυρθούν από το 2023 έως το 2026 και οι 1, 2, 3 & 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, από το 2031 έως το 2035.

Τελευταία όμως, έχει γίνει ευρέως γνωστό στο εσωτερικό της ΔΕΗ ότι η επιχείρηση συζητά ένα «κρυφό» πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η απόσυρση της 4ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μετατίθεται για το 2016, ενώ συγχρόνως για την ίδια χρονιά μετατίθεται και η λειτουργία του νέας, 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Αυτό όμως που προκαλεί σοκ, είναι ότι σχεδιάζεται όλες οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και οι μονάδες 1, 2, 3 & 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να αποσυρθούν έως το 2019 μειώνοντας έτσι κατακόρυφα τη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, και προκαλώντας βέβαια, το βίαιο κλείσιμο των ορυχείων.
Φυσικά άμεση συνέπεια αυτού του κρυφού σεναρίου, είναι: α) η ακύρωση όλων των επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί στα ορυχεία, β) η ματαίωση των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, γ) η δραματική μείωση των θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα, εγκαταλείπονται ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη ποσότητας άνω των τριακοσίων (300.000.000) εκατομμυρίων τόνων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλώ την Κυβέρνηση, εάν ασχολείται με τον ενεργειακό προγραμματισμό της χώρας, να πληροφορήσει τους πολίτες σχετικά με το πρόγραμμά της (εάν έχει πρόγραμμα), ώστε να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ειδικότερα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιο πρόγραμμα ισχύει τελικά για τις μονάδες των ατμοηλεκτρικών σταθμών που διαθέτει η ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης;
2. Πού οδηγείται τελικά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που με τόσες τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε πρόσφατα αφού η εταιρεία όχι μόνο δεν προσθέτει στο παραγωγικό της δυναμικό νέα ισχύ, αλλά και δεν ανανεώνει καν τις παλαιές μονάδες με νέες, όπως της επιτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Ν. Βλατής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου