.

Ι. Βλατής: Ερώτηση στη Βουλή για αναπτυξιακό πρόγραμμα ΔΕΗ

Δελτίο Τύπου, 11/8/09

Στημένο παιχνίδι κυβέρνησης και ΔΕΗ για τις νέες μονάδες

Φαίνεται ότι όσα αποκαλύπτονται σιγά – σιγά γύρω από τις νέες μονάδες της ΔΕΗ, προσδιορίζουν το στήσιμο ενός παιχνιδιού με μοναδική στόχευση την παραχώρηση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε ιδιώτες.
Σε σχετική νέα ερώτηση που κατάθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής για το ζήτημα, περιγράφει επακριβώς το σχέδιο που εξυφάνθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Αθανασόπουλο ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.
«Από τότε είχε μεθοδευτεί το όλο σενάριο για την εκποίηση της μονάδας σε βάρος της ΔΕΗ, όταν έγινε αποδεκτή η ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό παρόλο που πρότεινε την κατασκευή και μονάδας, ενώ οι όροι του διαγωνισμού δεν το προέβλεπαν. Τώρα γίνεται εμφανές με καθαρό τρόπο, γιατί στον διαγωνισμό που έκανε η ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη ΙΙ», κανένας κατασκευαστής δεν έδωσε καμία απολύτως προσφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βλατής στην ερώτησή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη

Θέμα: «Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΔΕΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Το Μάρτιο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίαζε τα άρθρα 82 και 86 της συνθήκης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παραχώρησης προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Ταυτόχρονα, καλείτο να προτείνει μέτρα αποκατάστασης των συνθηκών ανταγωνισμού.
Έπειτα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση πρότεινε να παραχωρηθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων Βεύης, Βεγόρας, Ελασσόνας και Δράμας σε ιδιώτες. Επίσης δεσμεύτηκε, ότι οι ιδιώτες δεν θα πωλούν στη ΔΕΗ το λιγνίτη που θα εξορύσσουν, ώστε να εκμεταλλεύονται το 40% των κοιτασμάτων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι παραμονή των Χριστουγέννων του 2008, όλως τυχαίως, μία μόλις ημέρα προτού αντικατασταθεί από εσάς ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, παραχώρησε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ την άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα με καύσιμο λιγνίτη. Είναι η ίδια εταιρεία που ήταν πλειοδότης στο διαγωνισμό που εκκρεμεί από ετών για το κοίτασμα της Βεύης, με συμμετέχοντα επίσης τον όμιλο Μυτιληναίου, ΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ.
Από τότε είχε μεθοδευτεί το όλο σενάριο για την εκποίηση της μονάδας σε βάρος της ΔΕΗ, όταν έγινε αποδεκτή η ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό παρόλο που πρότεινε την κατασκευή και μονάδας, ενώ οι όροι του διαγωνισμού δεν το προέβλεπαν.
Τώρα γίνεται εμφανές με καθαρό τρόπο, γιατί στον διαγωνισμό που έκανε η ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη ΙΙ», κανένας κατασκευαστής δεν έδωσε καμία απολύτως προσφορά.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης δεσμευόταν προς όλους, ψευδώς όπως αποδεικνύεται πλέον αφού γνώριζε το παρασκήνιο, ότι η μονάδα «Μελίτη ΙΙ» θα γίνει 100% από τη ΔΕΗ και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Κατόπιν των προηγούμενων, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Θα προσφύγει άμεσα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως έχουσα έννομο συμφέρον;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
3. Θα τηρήσει η κυβέρνηση της δέσμευσή της ότι η μονάδα «Μελίτη ΙΙ» θα γίνει 100% από τη ΔΕΗ, σε αντικατάσταση παλαιών της μονάδων;
4. Πώς θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία της μονάδας «Μελίτη ΙΙ» όταν παραχωρεί τα κοιτάσματα λιγνίτη σε ιδιώτες;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Ν. Βλατής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου