.

Δεσμεύσεις Παπανδρέου στην Κοζάνη για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα

Αποσπάσματα από την ομιλία - δεσμεύσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για το Ν. Κοζάνης [Κοζάνη 11.09.09]: "Όμως, φίλες και φίλοι, το ξέρετε καλά, γνωρίζετε τι έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Και εδώ ήμασταν πριν από λίγους μήνες και τα ξαναλέγαμε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να απαξιώσει τη ΔΕΗ.

Πήραν μια επιχείρηση, που το 2004 είχε κέρδη 500 εκατομμύρια ευρώ και, μέσα σε πέντε χρόνια, την κατέστησαν ζημιογόνα, παρότι πληρώνει περισσότερο για τη ΔΕΗ ο καταναλωτής. Έφυγαν τα κέρδη και έμειναν τα φουγάρα να ρυπαίνουν.

Σας υποσχέθηκαν την αντικατάσταση των παλαιών, ρυπογόνων μονάδων με νέες. Την αποκατάσταση των εδαφών. Σας υποσχέθηκαν 1.500 προσλήψεις. Τη μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, της Ακρινής. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Δεν σέβονται το περιβάλλον. Δεν σέβονται τη χώρα. Δεν σέβονται καν την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Δεν σέβονται εσάς.

Και βεβαίως, η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Όμως, αργά ή γρήγορα, ο λιγνίτης θα τελειώσει. Και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, όχι αύριο, από τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα.

Εμείς, θέλουμε η Κοζάνη, με την ενεργειακή της τεχνογνωσία, να πρωτοστατήσει, να συμβάλουμε στη μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και ξέρω ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία για τη νέα εποχή, για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και στον χώρο της ενέργειας.

Εδώ θέλουμε τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ της ανάπτυξης, που όμως σέβεται, αναδεικνύει και προστατεύει το περιβάλλον. Θέλουμε τη ΔΕΗ να μπει δυναμικά σε αυτές τις νέες, καθαρές τεχνολογίες, σε συνεργασία, και με επαγγελματική κατάρτιση και έρευνα, με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής.

Και η ΔΕΗ, όμως, πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους, να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να σέβεται τους πολίτες της περιοχής. Το είπα και τον περασμένο Μάιο:

Δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των εδαφών, μετά την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Και θέλω να επαναλάβω ξεκάθαρα:

Δεσμεύομαι για τη μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθαρών πηγών. Είναι στοίχημα για την Κοζάνη, είναι στοίχημα για τη Μακεδονία, είναι στοίχημα για την Ελλάδα.

Θέλουμε η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές. Και όλα αυτά βεβαίως θα συμβάλλουν ουσιαστικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και για δουλειές, δουλειές καθαρές, υψηλής ποιότητας για τους πολίτες της περιοχής.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το τι δεν έκανε η ΝΔ και τι θα κάνουμε εμείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ακριβώς μετά από τη διεθνή κρίση. Στο σχέδιο αυτό για την ανάκαμψη, διατίθενται 4 δισεκατομμύρια ευρώ για καθαρή ενέργεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4 εκατομμύρια ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όσους διεκδικήσουν καθαρή ενέργεια.

Πόσα νομίζετε διεκδίκησε, όχι πήρε, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Μηδέν!. Μηδέν εις το πηλίκο διεκδίκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Λεφτά που δικαιούνται, λεφτά που δικαιούμαστε, λεφτά που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Κοζάνη. Ενώ η Γερμανία, η Πολωνία, χώρες με λιγνίτη όπως κι εμείς, εξασφάλισαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε άμεσα όσα περισσότερα γίνεται για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας στην Κοζάνη, στη χώρα μας. Γιατί θέλουμε ένα περιβάλλον καθαρό για την περιοχή, που μπορεί να βοηθήσει, να συμβάλει ώστε τα παιδιά να ζουν εδώ χωρίς φόβο για την υγεία τους, αλλά και για να δοθούν και δουλειές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου