.

Ηλιακό πάρκο - γίγας

Αμερικανική εταιρεία θα κατασκευάσει στην εσωτερική Μογγολία τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως που θα έχει ισχύ 2 γιγαβάτ Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο θα κατασκευαστεί στην Κίνα, τον «υπ αριθμόν 1 ένοχο» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η αμερικανική εταιρεία First Solar ανακοίνωσε την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, ισχύος 2 γιγαβάτ, στην πόλη Ορντος, στην εσωτερική Μογγολία.Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και της κυβέρνησης της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου αναφέρει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, μέχρι το 2019, η οποία θα είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 3 εκατομμυρίων κινεζικών νοικοκυριών στην εσωτερική Μογγολία.
Ηλιακό πάρκο - γίγας
Η εν λόγω συμφωνία για παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της προοδευτικής ενεργειακής πολιτικής της Κίνας, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον, δήλωσε ο Μάικ Αχερν, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας First Solar.
H μονάδα θα είναι τριάντα φορές μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες μονάδες στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Τo κόστος κατασκευής μιας αντίστοιχης μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, στις ΗΠΑ, θα ήταν περίπου 5 με έξι δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της First Solar.
Τα σχέδια της εταιρείας έγιναν δεκτά από το Πεκίνο, καθώς έχουν ως στόχο να καλύψουν το 15% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2020 από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η First Solar θα εγκαταστήσει 27 εκατομμύρια τύπου «thin film» ηλιακά πάνελ μέχρι το 2019, με σκοπό την κατασκευή ενός εργοστασίου για την υποστήριξη του προγράμματος.
ΕΡΕΥΝΑ
Ιδανική λύση για την Κίνα η αιολική ενέργεια
Την ώρα που ο ειδικοί αναζητούν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στην Κίνα για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών χωρίς όμως να επιβαρύνουν το ήδη μολυσμένο περιβάλλον, έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων απεφάνθη ότι η αιολική ενέργεια είναι η ιδανική λύση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες για ηλεκτρισμό μέχρι το 2030, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα που είναι από τις πιο ρυπογόνες παγκοσμίως να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων.
Βασιζόμενοι σε μεγάλο αριθμό μετεωρολογικών δεδομένων και στους ισχύοντες κανονισμούς για τη διακίνηση ηλεκτρισμού στη χώρα που παράγεται από την αιολική ενέργεια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια από τον άνεμο θα μπορούσε να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση σε ηλεκτρικό στην Κίνα μέχρι το 2030.
Αν χρησιμοποιείτο η αιολική ενέργεια αντί για τον άνθρακα στις κεντρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, θα μειώνονταν σημαντικά τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό «Σάιενς».
Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα, παγκοσμίως, παραγωγής αιολικής ενέργειας μετά τις ΗΠΑ, με δυνατότητα παραγωγής 792,5 γιγαβάτ τον χρόνο, παραγωγή η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% τον χρόνο, διατείνεται ο Μάικλ Μάκελρου, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου